Danes na TSD: Mednarodna okrogla miza

Avtor: PGK

41. TEDEN SLOVENSKE DRAME - Naslov letošnje okrogle mize je »Dramska pisava v obdobju krize«.


Kje: foaje Prešernovega gledališča
Kdaj: v nedeljo, 27. marca 2011 ob 17. uri

V okviru letošnjega Tedna slovenske drame bo na svetovni dan gledališča potekala že tradicionalna mednarodna okrogla miza, ki jo v sodelovanju s Prešernovim gledališčem pripravljajo regionalni centri ITI iz Slovenije, Hrvaške in Srbije. Vljudno vas vabimo, da se je udeležite.

Naslov letošnje okrogle mize je »Dramska pisava v obdobju krize.«, spregovorili pa bomo o tem, na kakšen način se na ta prepišni čas odziva sodobna dramatika in na kakšen način bi lahko opredelili njene konsekvence na trenutno krizo, ki je, kot vse kaže, v vse večjem razmahu. Pogled ustvarjalcev s tega območja je brez dvoma specifičen, do neke mere pa lahko seveda potegnemo tudi določene vzporednice s splošnim stanjem v svetu. Pa je v tem trenutku sodobni avtor dovolj prodoren in razumljen in kakšen je sploh njegov vpliv? Kakšni so pogoji za razvoj novih tem v institucionalnih in izven institucionalnih gledališčih? Dramska besedila so namreč precej odvisna od splošnega kulturno-političnega položaja v posameznih državah, gledališče pa je vedno držalo ogledalo družbi in opozarjalo na morebitne anomalije. In nenazadnje, katere teme so danes tiste, ki bi jim lahko pripisali »krizno« osnovo in katera med njimi je v zadnjem času prevzela vodilno vlogo …

Na okrogli mizi, ki jo bosta povezovala Jasen Boko, član Hrvaškega centra ITI in predsednik IPF ITI (International Playwrights Forum ITI), ugleden dramaturg, dramatik, pisatelj, gledališki kritik in teatrolog ter dober poznavalec gledališča ter Tatjana Ažman, dramaturginja in predsednica Slovenskega centra ITI,  bodo o tem spregovorili ugledni gostje iz tujine (Hrvaška, Srbija, BiH) in domači ustvarjalci: Svetislav Jovanov (dramaturg in teatrolog, predsednik Srbskega centra ITI) in Jordan Cvetanović (dramatik) iz Srbije, Željka Turčinović (dramaturginja in teatrologinja, predsednica Hrvaškega centra ITI in selektorica reškega festivala Mala scena) in Ivor Martinić (dramski pisatelj) iz Hrvaške, domači dramski pisatelji Simona Semenič, Draga Potočnjak in Boštjan Tadel.

Nasvidenje v Kranju!


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/danes-na-tsd-mednarodna-okrogla-miza