Teden slovenske drame v petem desetletju novim izzivom naproti

Avtor: STA

V Prešernovem gledališču Kranj se je včeraj zvečer začel 41. Teden slovenske drame ali kot je bilo slišati v uvodnih govorih, "most, na katerem se srečujeta dramska literatura in uprizoritev". Peto desetletje festivala je po mnenju organizatorjev morda čas, da prireditev pripomore tudi k mednarodni uveljavitvi slovenske dramatike.


Totenbirt / foto: Peter Uhan

Kranjski podžupan Bojan Homan je obiskovalcem zaželel, da pozabijo "dneve slovenske drame" in se prepustijo Tednu slovenske drame. Generalna direktorica direktorata za umetnost pri ministrstvu za kulturo Barbara Koželj Podlogar pa je festival primerjala z mostom, na katerem se srečujeta literarna umetnost in uprizoritev. Svojo trajnost dosega s spodbujanjem slovenske dramatske umetnosti, je dodala in opozorila, da moramo poskrbeti, da ta most tudi ostane trden.

Tudi vršilka dolžnosti direktorja Prešernovega gledališča Kranj Mirjam Drnovšček je potrdila, da je prireditev v 40-letni zgodovini postala festival, ki pomembno vpliva na razvoj gledališke ustvarjalnosti. V začetku petega desetletja festivala pa Drnovščkova sluti čas, ko bi lahko dosegli večjo mednarodno uveljavitev slovenske dramatike, morda s koordinatorjem, ki bi sistematsko skrbel za njeno promocijo v tujini.

Festival je sicer odprla prva predstava v tekmovalnem programu, Nekropola društev Celinka in Pod topoli ter Mestnega gledališča ljubljanskega, pretresljiva izpoved nekdanjega interniranca, ki se po mnogih letih vrne v nekdanje alzaško koncentracijsko taborišče in ob tem podoživlja pretekle dogodke. Delo Borisa Pahorja je priredil in režiral njegov tržaški rojak Boris Kobal, v glavni vlogi gospoda P pa je kranjsko občinstvo lahko pozdravilo Pavla Ravnohriba.

Teden slovenske drame se bo v četrtek in petek nadaljeval s predstavama Misterij žene (ŠKUC gledališče) in Totenbirt (SNG Drama Ljubljana), v nedeljo ob 17. uri gledališča organizirajo mednarodno okroglo mizo, tekmovalni program festivala pa se bo nadaljeval s Hlapci/Komentirano izdajo v produkciji domačega gledališča in novomeškega Anton Podbevšek Teatra.

Na letošnjem festivalu bodo podelili štiri nagrade: za Šeligovo se po izboru Marka Sosiča poteguje sedem predstav, za Grumovo štiri nova dramska dela, bienalno bodo podelili še Grün-Filipičevo priznanje za dosežke v slovenski dramaturgiji, gledalci pa bodo eni izmed predstav v tekmovalnem, spremljevalnem ali mednarodnem programu z zbranimi ocenami podelili še nagrado občinstva. Nagrajenci bodo znani na zaključni slovesnosti 6. aprila.

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/teden-slovenske-drame-v-petem-desetletju-novim-izzivom-naproti