V ptujskem gledališču premiera Pinterjevega Mutastega natakarja

Avtor: STA

V ptujskem mestnem gledališču bo v petek premiera humorne igre Harolda Pinterja Mutasti natakar. Vlogi poklicnih morilcev bosta odigrala Damjan Trbovc in Rok Kunaver. Režiser predstave je Jernej Kobal.



Napeta, a hkrati humorna predstava je osredotočena na poklicna morilca, ki čakata naslednjo stranko, medtem pa skozi strežni jašek prejemata sporočila, ki povzročijo, da se med njima razvije igra dvoma, strahu in napetega pričakovanja.

"Na našem odru se je tokrat zbrala ekipa mlajše generacije. Lotila se je besedila, ki nekako že sodi v okvir sodobne klasike. Pinter namreč v Sloveniji ne bo uprizorjen prvič, tokratna posebnost pa je v tem, da je delo sicer poznano po naslovu Strežni jašek, pri nas pa smo ga naslovili Mutasti natakar. Gre namreč tudi za nov prevod besedila Tomaža Oniča," je na novinarski konferenci povedal prvi mož ptujskega gledališča Peter Srpčič.

Za mladega režiserja Kobala je tokratna predstava prvenec na poklicnem gledališkem odru. Kot je dejal, plačana morilca Ben in Gus v predstavi zajemata vse razsežnosti odnosa para. "Kolikor se imata rada, toliko se tudi sovražita. Kolikor se ne moreta, prav toliko se tudi potrebujeta. Pri tem lahko hitro pride do nekakšne urejene zmede, ki pa je v predstavi dobrodošla," je dejal Kobal.

Pri besedilu, ki je pogosto absurdno, je po režiserjevem mnenju zanimivo, da je Pinter junaka prestave opredelil kot morilca, a bi lahko bila tudi marsikaj drugega. "Akt morjenja ga pravzaprav sploh ni zanimal, ampak predvsem vse tisto prej, kar jima da tudi povsem človeški obraz," je še pojasnil Kobal.

Britanski dramatik Harold Pinter (1930-2008) je svojo umetniško pot začel kot igralec in šele leta 1957 napisal svojo prvo igro Soba. Slovensko občinstvo se je s Pinterjem prvič srečalo leta 1967, ko je Žarko Petan na odru SNG Ljubljana zrežiral Vrnitev. Pinter je bil oster kritik agresivne politike ZDA in njenih podpornikov v odnosu do bližnjevzhodnih vprašanj. Temu primerno šokanten je bil tudi njegov govor ob podelitvi Nobelove nagrade za književnost leta 2005.

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ptujskem-gledali%C5%A1%C4%8Du-premiera-pinterjevega-mutastega-natakarja