Španske borce bo danes zavzel festival Pajek

Avtor: STA

S performansom "Canary in the Oil Mine" Gabriela Smeetsa se bo drevi ob 20. uri začel mednarodni festival Pajek. Festival, ki so ga organizatorji predstavili kot potujočo plesno manifestacijo, bo v treh dneh ponudil sedem predstav, štiri delavnice in pogovor o sodobni plesni umetnosti.



Festival, ki se je začel v Atenah in pot po postanku v Ljubljani nadaljuje v Lyonu, posebno pozornost namenjena druženju z obiskovalci. Ti so po koncu predstav povabljeni na neformalne pogovore z umetniki.

V ljubljanski izvedbi Pajka bo uvodnemu performansu Smeetsa, sledila predstava "Nastup" hrvaškega plesalca in koreografa Matije Ferlina.

V sklopu festivala se bo v Sloveniji prvič predstavila mlada francoska koreografinja Cecile Laloy. Kot vrhunec festivala pa organizatorji napovedujejo predstavo "Sur Faces" v koreografiji plesalcev Anne Terese de Keersmaeker (Rosas), Pomeroja in Montyja. Nastopila bosta tudi plesalca in koreografa Jozef Frucek in Linda Kapetanea.

Posebnost festivala bo programski sklop Baby Pajek z otroško predstavo Eko škrat v koreografiji Saše Lončar. V okviru festivala bodo potekale tudi številne delavnice.

V Ljubljani bo v ospredju festivala ples, sicer pa je projekt Pajek zastavljen širše, saj vključuje še vizualne umetnosti in pisanje. Festival je nastal v produkciji Društva Pekinpah - Kink Kong in koprodukciji s tujimi nevladnimi organizacijami.

Projekt Pajek je nastal kot umetniška iniciativa plesalcev Mateja Kejžarja, Francozov Michaela Pomeroja in Juliena Montyja ter Antigone Gyra iz Grčije. V ekipi festivala Pajek Ljubljana so poleg Kejžarja še Žiga Predan, Andreja Kopač, Leja Jurišić, Petra Hazabent, Urša Vidic, Marko Brumen, Mojca Zupanič, Irena Silič in Janez Vidrih.

 

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/%C5%A1panske-borce-bo-danes-zavzel-festival-pajek