Slovenska premiera predstave Nataše Burger Valovi

Avtor: SMG

Valovi v režiji Hane Smrčkove bodo na sporedu danes, 18. marca, ob 19. uri, v spodnji dvorani Slovenskega mladinskega gledališča.


foto Arhiv Nataša Burger

V SMG bodo gostili slovensko premiero monodrame Nataše Burger, ki je nastala v njeni lastni produkciji in jo redno igra v Pragi. Čeprav je izvirno napisana in igrana v češčini, jo je za to priložnost prevedla v slovenščino.

Junakinja monodrame je ženska in njena notranja zgodba. Vsak človek ima v sebi veliko obrazov, veliko oseb, ki znotraj njega živijo svoje življenje in s tem izrazito vplivajo na njegovo zunanje dogajanje. Ne glede na človekovo notranjo pestrost pa globoko v njem prebiva eno samo nespremenljivo, skrivnostno bitje. Vsi ti notranji liki kot valovi prihajajo k mjemu in ga nagovarjajo.

In tako  znotraj ene ženske spoznamo – sedem žensk. Vsaka ima svoje ime, svojo temo, s katero nagovori bitje. Čeprav so si  v načinu doživljanja sveta različne, imajo veliko skupnega: ukvarjanje z odnosom med moškim in žensko (oziroma med moškim in ženskim principom); strah pred smrtjo;  vprašanja kako ljubiti, kako ubirati pot svobode, kako se otresti spon ustaljenih, zasidranih mišljenskih vzorcev in resnično doživljati življenje takšno, kot je.

Tukaj je Marija, ki noče več učiti drugih, ker uči to, česar sama ne obvlada; Olga, ki se nenehno sprašuje, a nikoli ne najde odgovorov na vprašanja in se zaljubi v mornarja; Alma, ki hoče biti jaguar ali pa skrivnostna divja ženska in ki hrepeni po enosti; Nadja, ki obupuje nad pretirano odvisnostjo od moškega; Ana, ki oboleva od skrivnostne bolezni in hodi v gozd, da bi jo drevesa pozdravila; Magda, ki je obsedena z dejavnostmi, kot so kuhanje, čiščenje in jo nenehno preganja čas; in kot zadnja, Mira, ki pripoveduje sanje o tem, kako si želi izgubiti glavo in se potem znajde v naslednjih sanjah, v katerih je riba, katere edina ljubezen je morski konjiček.

Vsaka se pojavi kot val, izpove svoj monolog in zopet izgine. Edino, kar ostaja, je duša. Spregovori prva, kot tenek, tih glas, katerega edina želja je biti slišan.

Pomemben del predstave je glasbenik na odru, ki z  različnimi inštrumenti spremlja vseh sedem žensk in podpira vzdušje, ritem predstave. Glasbenik predstavlja tudi moški princip in tako uravnava, dopolnjuje in harmonizira ženski princip.

Igra: Nataša Burger
Avtor in izvajalec glasbe: Andraž Polič
Scena, kostumi: Hana Smrčkova in Nataša Burger

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/slovenska-premiera-predstave-nata%C5%A1e-burger-valovi