V Ljubljani prvi festival mreže Aerowaves "Spring Forward", po domače Plesna Vesna

Avtor: STA

Na petih prizoriščih po Ljubljani bo med 25. in 27. marcem potekal prvi festival mednarodne mreže Aerowaves "Spring Forward", ki se v lokalni različici imenuje Plesna Vesna. Festival po besedah direktorja mreže Aerowaves Johna Ashforda prinaša 22 kakovostnih, prodornih in ekstravagantnih sodobnoplesnih produkcij iz 14 evropskih držav.



Ashford je poudaril, da je festival "Spring Forward" z imenom Plesna Vesna dobil lokalno identiteto. Sicer pa je Ljubljano za prvo prizorišče festivala izbral, ker je bil že poprej dobro seznanjen s stanjem in produkcijskimi razmerami na področju sodobnega plesa v Sloveniji. Med drugim je bil leta 2007 med selektorji festivala Gibanica.

Ljubljana se zdi Ashfordu zaradi ljubke majhnosti tudi zelo primerno mesto, da se umetniki za časa festivala med seboj družijo, si izmenjajo izkušnje in celo sodelujejo, saj bo festival sklenil skupen program vseh nastopajočih. Slovenijo bosta na Plesni Vesni zastopala Rosana Hribar in Gregor Luštek z Duetom 012, sicer zmagovalno predstavo letošnje Gibanice.

V času Plesne Vesne bo po Ashfordovih besedah Slovenijo obiskalo 165 tujih gostov, med njimi iz Japonske, ZDA, Kanade in celo Kameruna. Ideja festivala in delovanja same mreže Aerowaves je navezati stike s podobnimi mrežami po vsem svetu ter tako predstaviti evropsko neodvisno plesno produkcijo navzven, je še dodal. Program, ki bo tri dni potekal na petih ljubljanskih prizoriščih, bodo organizatorji vsak večer zaključili z zabavo. Nekatere manjše produkcije na malih prizoriščih bodo zaradi prostorske stiske tudi ponovljene.

Direktor in umetniški vodja zavoda En-Knap, sicer producent festivala, Iztok Kovač je z veseljem sprejel nalogo za realizacijo prve Plesne Vesne. Zaveda pa se tudi, da se pri organizaciji prve izdaje lahko pojavijo določene težave, v tem primeru, kako obvladovati intenzivnost dogajanja. Kovač vseeno upa, da bo vse steklo po načrtih. Kovač je dodal, da bodo na odprtju festivala spregovorili ljubljanski župan Zoran Janković, ministrica za kulturo Majda Širca ter minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar.

Priprave na festival "Spring Forward" so bile dolgoročne. Kot direktor londonskega gledališča The Place je Ashford prejemal številne video mladih nadarjenih umetnikov, ki so si želeli nastopiti v priznanem gledališču. Sčasoma je število posnetkov tako naraslo, da je začel razmišljati o tem, kako jih predstaviti na drugačen način, saj je imel zelo dober vpogled v evropsko neodvisno sodobno plesno produkcijo. Prav to je bil povod za ustanovitev mednarodne mreže Aerowaves, ki deluje že 15 let in ima 34 držav članic.

Prvotna želja Ashforda in njegove skupine selektorjev je bila, da bi v Londonu predstavili izbor najboljših predstav evropske plesne produkcije. Pred dvema letoma pa je Ashford zapustil mesto direktorja gledališča The Place prav zato, da bi mrežo razširil in bi predstavitve nadarjenih umetnikov potekale po vsej Evropi in ne zgolj v Londonu. Nastala je ideja za realizacijo festivala, ki bo svojo prvo izdajo dočakal prav v Ljubljani, druga pa bo najverjetneje v sosednji Italiji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljani-prvi-festival-mre%C5%BEe-aerowaves-spring-forward-po-doma%C4%8De-plesna-vesna