V Novem mestu Zid objokovanja umetnika Janeza Janše

Avtor: STA

Umetnik Janez Janša je v sodelovanju z novomeškim Anton Podbevšek Teatrom (APT) pripravil "solzedajalsko akcijo" z naslovom Zid objokovanja. Konstrukcija iz ledenih blokov, ki jo bodo v četrtek postavili na zelenici ob knjižnici Mirana Jarca, se bo v dveh do treh tednih stalila, s tem pa izjokala samo sebe, je povedal Janša.


foto Borut Peterlin

Po Janševih besedah se Zid objokovanja, z namigom na enako imenovani jeruzalemski kamniti zid, ukvarja s statusom čustev v javnosti. Sestavljen bo iz dveh delov. Javni del bo predstavljal devettonski zid iz ledenih blokov, v intimnem pa bodo obiskovalce povabili, da se ob lastnih spominih ali ob filmih, ki nagovarjajo skupinski spomin, razjočejo, je pojasnil Janša.

Obiskovalci bodo vabljeni v tri "lakrimatorije", kjer bodo lastne solze lovili v posebej izdelane steklene solznice. Vsak obiskovalec bo glede na to, kaj ga je pognalo v jok, dobil zlato, srebrno ali navadno potrdilo o obisku, zbrane solze pa bodo označili in shranili.

Z omenjenim projektom oziroma umetniško postavitvijo želijo opozoriti na sodobno družbo, ki ne želi kazati čustev, hkrati pa je ta, kot je dejal Janša, na različna načine vodena, usmerjana in odvisna od različnih pripomočkov.

Zid objokovanja je instalacija, ki umetnost razume na drugačen način. Pri njej ne gre za nek vzvišen oltar umetnosti, temveč za vabilo, da obiskovalci in gledalci izprašajo lastna čustva. Gre za dogodek in opazovalce, s tem pa tudi za gledališče, je še povedal umetnik.

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci v Novem mestu poudaril ravnatelj APT Matjaž Berger, je projekt nastal v koprodukciji z ljubljansko Masko in festivalom Huis en Festival a/d Werf iz nizozemskega Utrechta. Hkrati gre za projekt, s katerim med obnovo matične stavbe APT, ki bo zaključena konec aprila, novomeški teater končuje niz gostovanj po različnih dolenjskih prizoriščih.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-novem-mestu-zid-objokovanja-umetnika-janeza-jan%C5%A1e