Ministrstvo upa na rešitev zapletov glede vodstva kranjskega gledališča

Avtor: STA

Na ministrstvu za kulturo pričakujejo, da se bodo zapleti z imenovanjem vodstva Prešernovega gledališča Kranj čim prej končali, in to samo na podlagi strokovnih presoj, so sporočili iz ministrstva, kjer, kot so zapisali, kot sofinancer programa kranjskega gledališča spremljajo "zaplete in nerazumnosti, ki se dogajajo v gledališču".



Kot so še zapisali, pričakujejo in verjamejo, da ustanovitelj oz. Mestna občina Kranj pri imenovanju direktorja javnega zavoda v prid uspešnemu delovanju zavoda v prvi plan postavlja strokovnost direktorja in njegovo strategijo delovanja javnega zavoda. Prepričani so, da le merilo strokovnosti lahko odloča pri imenovanju vodilnih kadrov in ne druga merila, kot je politično ali dejstvo od kod nekdo izvira.

Edino merilo, ki mu na ministrstvu za kulturo sledijo, je zagotavljanje odgovornih, spoštovanih, sposobnih, vizionarskih in prebojnih ljudi, ki tako tudi vodijo javne ustanove. Sami o referencah Ivane Djilas ne dvomijo. Menijo, da se je Djilasova tako po vodstveni plati kot producentka kot po strokovni oz. umetniški plati kot umetnica v letih svojega delovanja izkazala v slovenskem in mednarodnem prostoru. Navsezadnje je tudi dvakrat dobila pozitivno mnenje strokovnega sveta zavoda in zaposlenih, dodajajo.

Režiserko Ivano Djilas je kranjska občina, ustanoviteljica Prešernovega gledališča, lani potrdila na mesto direktorice, vendar je upravno sodišče odpravilo sklep kranjskih mestnih svetnikov o imenovanju. Kranjski svetniki so se odločili za ponoven razpis za mesto direktorja gledališča. Djilasova ni želela ponovno kandidirati. Odločitev svetnikov je razumela kot nezaupnico. Umetniški ansambel in strokovni svet Prešernovega gledališča Kranj sta v odprtem pismu izrazila razočaranje nad odločitvijo kranjskega mestnega sveta.



Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ministrstvo-upa-na-re%C5%A1itev-zapletov-glede-vodstva-kranjskega-gledali%C5%A1%C4%8Da