Prvo tekmovanje novoglasbenega gledališča le s tretjo nagrado

Avtor: STA

Na prvem mednarodnem tekmovanju novoglasbenega gledališča Choregie, ki se je nedavno končalo v Mariboru, prvih dveh nagrad niso podelili, tretje mesto pa sta si razdelili predstavi "Ex aequo Orlando" in "Piece touchee No 2". Tekmovale so predstave iz Nemčije, Srbije, Slovenije, Velike Britanije ter z Norveške in s Češke.



Tekmovanje je bilo namenjeno predstavam, ki v svet glasbe in gledališča vnašajo svežino in so bile profesionalno predstavljene kjerkoli po svetu od januarja 2009 dalje. S pojmom novoglasbeno gledališče so mišljene predstave, ki predstavljalo nov razvoj v umetnostni obliki glasbenega gledališča, ko to ni opera, opereta ali muzikal. Ta nov razvoj je lahko pokazan v partituri, libretu ali uprizoritvi.

Žirija, ki so jo sestavljali skladatelj Aldo Kumar, režiser Jernej Lorenci, pevec Giovannino Raffanelli in dirigentka Karmina Šilec, ni podelila ne prve ne druge nagrade, tretje mesto pa je namenila predstavi "Ex aequo Orlando" v režiji Cathie Boyd, z glasbo Cariga Armstronga in v izvedbi gledališča Cryptic iz Velike Britanije ter predstavi "Piece touchee No 2" režiserja in avtorja koncepta Kenjija Ouelleta iz Nemčije, so sporočili iz novoglasbenega gledališča Choregie, ki ga umetniško vodi Šilčeva.

Tekmovalne predstave in rezultati bodo predstavljeni na letošnjem festivalu novoglasbenega gledališča Choregie aka Choregie, ki bo potekal med 16. in 20. majem v dvorani Union v Mariboru.

Prvi mednarodni festival Choregie aka Choregie, izveden v SNG Maribor maja 2010, je skušal predstaviti svežo platformo sodobne glasbene umetnosti in z vzporednimi teoretskimi razmišljanji podati odgovor na vprašanje, kaj glasbeno gledališče je, kadar ni opera, opereta ali muzikal. Postregel je z lastno produkcijo ter z vabljenimi predstavami iz tujine in Slovenije.

V pripravah na letošnjo edicijo festivala pa so se spraševali, kako vse je moč razumeti "novo" glasbo in ali je morda tudi stara glasba lahko nova. Oblikovali so program, ki bo glasbo srednjega veka, renesanse in baroka povezal z umetnostjo sedanjega časa in bo temeljil predvsem na lastni produkciji.

Glasbo, ki je redko slišna na slovenskih odrih, bodo predstavili zbor Carmina Slovenica, violončelistka Karmen Pečar, saksofonist Vasko Atanasovski z zasedbo Musica Cubicularis, ansambel !Kebataola!, harmonikar Marko Hatlak, skladatelj Marjan Šijanec in drugi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/prvo-tekmovanje-novoglasbenega-gledali%C5%A1%C4%8Da-le-s-tretjo-nagrado