Danes premiera Cvetja v jeseni

Avtor: CD

Danes, 23. februarja, bo ob 20. uri v Štihovi dvorani Cankarjevega doma na sporedu gledališka priredba romana Ivana Tavčarja v produkciji Zavoda Margareta Schwarzwald in koprodukciji CD ter Društva S.N.G. z naslovom CVETJE V JESENI režiserja Marka Čeha.


foto Emina Djukić

O predstavi
Jesen je. Ne vemo, če bo sploh še kdaj pomlad. In kakšna bo. Črna komedija z okruški najboljšega, kar je ustvaril slovenski kulturni prostor. Potem pa pride še Medved.

Naše Cvetje v jeseni je zgodba o ljubezni, hrepenenju in gledališču. S pomočjo montaže nekaterih večnih zgodb slovenskega kulturnega prostora in likov, s katerimi so se in se še identificirajo generacije Slovencev, gradimo most med preteklostjo in sedanjostjo, si pojasnjujemo kje smo bili in se sprašujemo, kje smo.

Zgodbo glavnih junakov kažemo skozi prizore in stavke slovenske literature, od Voranca preko Cankarja do Tavčarja, ki so nam vsem že vpisani v podzavest. Liki iz slovenske književnosti so sumljivo podobni likom, ki jih tudi danes srečujemo na ulicah. Potem pa pride še Medved. Vedno pride še en Medved. Se je v vsem tem času kaj spremenilo? Niso Tavčarjeve besede nenavadno aktualne? In ali se ne spomnimo te zgodbe malo drugače? Je Meta res to rekla?

Posamezne situacije so vzete iz Tavčarjevega romana, druge iz del Cankarja in še nekaterih slovenskih velikanov, nekateri prizori pa so dopisani v sodobnem jeziku in so avtorsko delo Marka Čeha. Uprizoritveni koncept je tesno povezan z vsebino, naslanja se na izrabljanje scene z vrtljivim odrom, ki omogoča potovanja v času, kostumografijo in igralce. Ustvarjalci projekta in obiskovalci smo del slovenskega plemena. Že pred našim časom so se ustvarjale velike in drzne stvari, nikoli nismo bili samo majhni. Na nas je, da sprejmemo odločitev za življenje s polnimi pljuči in velikimi zamahi.


foto Emina Djukić

Besede režiserja
Sprva sem se vprašal, če lahko kdo živi zgolj od slovenskega gledališča. Ugotovil sem, da lahko. Potem sem se vprašal, kaj tak človek počne. Ugotovil sem, da po večini dela komedije. Zato sem se odločil naredit eno takšno. Vendar mi klasična komedija najbolj ne leži.
Marko Čeh
P. S. Enega lepega sončnega popoldneva smo sedeli...

Ekipa
Večina ustvarjalcev pri projektih sodeluje skupaj že od Akademije in so del mlade gledališke scene, ki se oblikuje v naši prestolnici. V iskanju novega vabijo v svoje vrste vedno nove goste, da bi skupaj ustvarjali polnokrvne gledališke dogodke.

Marko Čeh je študij režije končal leta 2009 z diplomsko predstavo Saloma, za katero je prejel študentsko Prešernovo nagrado. Na profesionalnih odrih je lansko jesen debitiral s predstavo R9 - 42U, za katero je požel navdušujoče kritike.

Zavod Margareta Schwarzwald
Zavod Margareta Schwarzwald sta konec leta 2009 ustanovili igralka Maruša Kink in producentka Mija Špiler. Margareta je začela s predstavo Princeske, avtorskim projektom Tine Vrbnjak, Nike Rozman, Maruše Kink in Lidije Sušnik, nadaljevala s predstavo Vse Fedrine ljubezni v režiji Yulie Roschina, Cvetje v jeseni je njen tretji projekt.
Več informacij na: www.margareta.si

Društvo S.N.G. (slovensko neinstitucionalno gledališče)
Društvo je nastalo na pobudo režiserja Marka Čeha in dramaturginje Nuše Komplet z namenom, da se ustvari drugačno gledališče. Pri ustanovitvi so pomagali Tina Vrbnjak, Marko Turkuš, Maruša Kink, Miha Rodman in Anže Zevnik.

Cvetje v jeseni
Priredba po romanu Ivana Tavčarja in režija: Marko Čeh

Gledališka uprizoritev
Premiera: 23. 2. 2011 ob 20 .uri
Ponovitve: 27. 2. ob 20. uri, 1. ob 19. uri, ter 2. in 3. 4. ob 20. uri
Štihova dvorana
Igrajo: Aljoša Ternovšek, Tina Vrbnjak, Maruša Kink, Jernej Gašperin, Tomislav Tomšič
Scenograf: Marko Turkuš
Kostumografinja: Branka Pavlič
Glasba: Laren Polič Zdravič, Urška Indjić
Lektorica: Tea Konte
Oblikovalka: Emina Djukić
Producentka: Mija Špiler
Produkcija: Zavod Margareta Schwarzwald
Koprodukcija: Cankarjev dom in Društvo S.N.G.


Povezave:

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/danes-premiera-cvetja-v-jeseni