Ad hoc gledališke delavnice

Avtor: JSKD

Delavnice so namenjene vsem gledališkim igralcem, režiserjem, piscem pa tudi plesalcem, gibalcem, performerjem. Gre za izredno zanimive delavnice s priznanimi mentorji iz Hrvaške, Švedske, Srbije, Romunije in Avstrije.



Ad hoc delavnice so raziskovanje gledališkega jezika na vseh ravneh, ki neposredno rezultira v performans. Ad hoc gledališki žanr je odziven, odprt in nujno usmerjen v odkrivanje in odstiranje različnih plasti tako dramskega kot gledališkega jezika ter hkrati v iskanje novih načinov produkcije. Priporočamo ga vsem gledališkim ustvarjalcem (igralcem, dramatikom, režiserjem, performerjem, itd.)

Delavnice so del mednarodnega projekta »Ad hoc omnibus« (KD Integrali, PTL, Maska in Cankarjev dom), ki je sestavljen iz petih ad hoc predstav in bo potekal v Cankarjevem domu in PTL-ju od 4. - 16. marca. Projekt se bo končal s serijo gledaliških dogodkov – performansov na festivalu Preglej na glas! (Cankarjev dom, marec 2011). Pomembnost mednarodnega sodelovanja izvira iz tehtnega premisleka in preciznega izbora mednarodnih sodelavcev, ki bodo s svojimi specifičnimi izkušnjami in zanimanji pripomogli h karseda inovativnemu in domišljenemu dogodku, pa tudi zaradi omogočanja možnosti spoznavanja z drugimi potencialnimi sodelavci. Združevanje različnih profilov posameznih ustvarjalcev v projektu, ki poudarja intenzivno in enakovredno participacijo vsakega posameznika, išče in razvija možnosti novih oblik sodelovanja in hkrati omogoča rušenje začrtanih poti, znotraj katerih se običajno gibljejo ustvarjalci.

Izhodiščne teme delavnic so:

1. ČE NISI NAŠ, SI NJIHOV
Vodja projekta bo hrvaška režiserka in dramatičarka Rona Žulj, ki bo vzela v precep temo segregacije glede na nacionalnost.

Delavnica bo potekala od 5. do 12. marca od 10. do 16. ure z vmesnim odmorom za kosilo.

O mentorici: Rona Žulj je dramaturginja, dramatičarka, prevajalka in režiserka, diplomirala na Akademiji za dramsko umetnost v Zagrebu. Za seboj ima leta praktičnih uprizoritev, uprizorjenih avtorskih besedil, je avtorica in soavtorica številnih predstav, radijskih iger in krajših filmskih scenarijev. Je tudi prevajalka dramskih del iz slovenščine, večinoma poetičnih dram Daneta Zajca. Trenutno se ukvarja s svojim avtorskim gledališkim projektom v Zagrebu

2. MALO DENARJA, MALO MUZIKE
Vodja projekta bo švedska performerka Nina Mattis, ki se bo ukvarjala s segregacijo glede na ekonomsko situacijo.

Delavnica bo potekala od 5. do 12. marca od 10. do 16. ure z vmesnim odmorom za kosilo.

O mentorici: Nina Matthis je rojena na Švedskem, deluje kot igralka in perfomerka in umetnica giba. Živi v Srbiji od koder sodeluje na večih mednarodnih projektih. Izobrazbo je pridobila na: Desmond Jones School of Mime and Physical Theatre, Foundation Course,  Practical Philosophy, University of Lund,  Diplomirala je l. 2008, na Cantabile2's School of Stage Arts in od takrat naprej deluje kot samostojna umetnica.  Med drugimi je sodelovala z Wunderland and Signa, prav tako v solo performansih, ki so bili predstavljeni širom Evrope. Kot performerko jo zanima vrsta gledaliških, plesnih, gibalnih in artističnih izrazov. Osredotoča se na  posameznika in na delo v specifičnih prostorih.

3. KAJ POČNEŠ V ZASEBNOSTI SVOJE SPALNICE JE MOJA STVAR!
Vodja projekta bo romunski režiser in aktivist Bogdan Georgescu, ki bo obdelal temo segregacije glede na spolno usmerjenost.
 
Delavnica bo potekala od 6. do 13. marca od 10. do 16. ure z vmesnim odmorom za kosilo.

O mentorju: Bogdan Georgescu – režiser, aktivist za socialne pravice, uporablja za svoje orodje dramsko pisanje, gledališčenje, video, socialne intervencije in projektno organizacijo. Pod iniciativo Generosity Offensive (ofensivagenerozitatii.blogspot.com) dela kot umetnik, povezovalec in projektni menedžer v ustvarjalnih procesih, ki temeljijo na sodelovanju skupnosti v interdisciplinarnosti aktivne umetnosti na projektih.


4. UMETNIK?
Vodja projekta bo srbski režiser in performer Bojan Djordjev, ki bo osvetlil temo segregacije glede na poklic, s fokusom na umetniških profesijah.

Delavnica bo potekala od 7. do 14. marca od 10. do 16. ure z vmesnim odmorom za kosilo.

O mentorju: Bojan Djordjev je diplomiral gledališko režijo leta 2001 in teorijo umetnosti in medijev leta 2007. Je avtor, režiser in performer številnih gledaliških projektov v Beogradu, Stuttgartu, Dunaju, Lyonu, Gentu. Od leta 2002. Soavtor potujočega (Gent, Zagreb, Stuttgart, Bukarešta, Beograd, Dunaj, San Diego) dolgoročnega „archive-performance“ projekta Desert of Picture s Sinišo Ilićem. Je soustanovitelj TkH-ja (Walking Theory) platforme in časopisa za teorijo uprizoritvene umetnosti 2001 (www.tkh-generator.net). Obiskoval je tudi Akademie Schloss Solitude Artist in Residence v letu 2004 in 2005/06.

5. ŽENSKA VS. MOŠKI/MOŠKI VS. ŽENSKA
Vodja projekta bo koreografinja Martina Ruhsam, ki bo raziskala temo segregacije glede na spol.

Delavnica bo potekala od 8. do 15. marca od 10. do 16. ure z vmesnim odmorom za kosilo.

O mentorici: Martina Ruhsam, rojena v Avstriji,  koreografka, performerka in pisateljica. Po diplomi iz Študija giba in performerstva v Linzu je magistrirala iz Gledališča, filma in medijev na Dunaju. Je avtorica več performerskih projektov v zadnjih letih. Piše v revije za uprizoritvene umetnosti kot sta Corpus (http://www.corpusweb.net/) in Maska. Od oktobra 2008 do marca 2009 je bila vodja Oddelka za teorijo v Tanzquartieru na Dunaju. V sodelovanju z Vladom G. Repnikom in drugimi je razvila performans ]SCORE[, H STORY, socialni intervenciji Blank_Protest in One dollar one dollar (skupaj z Igorjem Štromajerjem, Stefanom Messnerjem in Valerie Plame) prikazano v Plesnem Teatru Ljubljana, Tanzquartier Wien, Brut Wien, Mestni Muzej Ljubljana in v okviru festivala Mladi Levi.

Delavnice bodo potekale v prostorih JSKD, PTL in Cankarjevega doma.

Možen je vpis le ene same delavnice, cena je 80,00 EUR in vključuje kosila.

Delavnice bodo potekale v angleškem/srbohrvaškem jeziku in ne bodo prevajane.

Rok prijave: torek, 1. marec 2011.

Prijave pošljite na JSKD, Štefanova 5, 1000 Ljubljana, na e-pošto matjaz.smalc@jskd.si ali po faxu: 01 2410 511

Več informacij in prijavnica


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ad-hoc-gledali%C5%A1ke-delavnice