Premiera Evrope danes privabila mnoge visoke goste

Avtor: STA

Mednarodni projekt Evropa danes po motivih Miroslava Krleže in v režiji Harisa Pašovića, ki pomeni zlitje gledališča, koncerta in plesa, je včeraj v veliki dvorani mariborskega gledališča ugledal luč sveta. O pomembnosti projekta priča tudi udeležba visokih gostov, ki so si spektakel ogledali v družbi ministrice za kulturo Majde Širca.



"Predstava se konča s tekstom iz leta 1935 in govori o tem, da če želiš preseči ta svet, moraš biti dober in sposoben. To so njene zadnje besede, ki so tudi prve besede tega sveta, ko pa govorimo o Evropi, držijo še bolj kot kadarkoli prej. Zelo pretresljiva predstava z izjemnim gibom, v kateri je toliko čustvene miline, da gane kot mnogo predstav doslej to ni znalo narediti," je o svojih vtisih po predstavi dejala Širca.

Ministrica je danes v Mariboru gostila črnogorskega in srbskega kolega Branislava Mićunovića in Nebojše Bradića ter ministra za civilne zadeve BiH Sredoja Novića. Z njimi se je sicer srečala že pred predstavo in v zvezi s tem povedala, da s svojimi kolegi odlično sodeluje, skoraj vsi pa so tako rekoč doma prav v gledališču.

Kot je dejala, so se pogovarjali tudi o konkretnih zadevah, zlasti o vprašanju skupnega skrbstva muzeja v Auschwitzu, ki je nekoč pripadal Jugoslaviji. Skupaj bodo namreč skušali urediti omenjeni muzej, saj Poljska to prenaša tudi na druge države in na posebej za to ustanovljeno fundacijo.

Mariborska predstava je nastala v koprodukciji East West Centra Sarajevo, ki ga vodi Haris Pašović, in EPK Maribor 2012. Po premieri v Mariboru in ponovitvi dan kasneje bo gostovala v Sarajevu, Beogradu in Zagrebu. Prihodnje leto se bo v sklopu Evropske prestolnice kulture 2012 (EPK) najverjetneje ponovno vrnila v Maribor.

V predstavi sta nastopila mednarodna filmska in gledališka zvezda Miki Manojlović ter plesalec, koreograf in umetniški direktor Baleta SNG Maribor Edward Clug, ki je podpisal tudi koreografijo. Glasbo je v živo izvedel slovenski kultni avantgardni bend Laibach, v predstavi pa je pela Mina Špiler, frontwoman slovenskega benda Melodrom. Dramaturginja predstave je Dubravka Vrgoč, ravnateljica Zagrebškega gledališča mladih.

Sicer pa je Evropa danes nastala po istoimenskem Krleževem eseju. Pisal ga je v svojih štiridesetih, torej v zrelem ustvarjalnem obdobju. V njem je vrhunsko inteligentno, razkošno edukativno in navdihujoče zabavno analiziral Evropo in evropsko idejo. Njegova analiza je neverjetno sodobna, kot bi jo pisal danes.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/premiera-evrope-danes-privabila-mnoge-visoke-goste