Pandur znova v Berlinu in Madridu

Avtor: STA

V berlinskem gledališču Schiller se bo 22. februarja znova dvignil zastor za Simfonijo otožnih pesmi, celovečerni balet na glasbo Henrika Goreckega, ki sta ga lani v berlinski operi Unter den Linden postavila režiser Tomaž Pandur in koreograf Ronald Savković. Pandur sicer režira svojo šesto predstavo v madridskem gledališču Espanol.



Kot so sporočili iz zavoda Maribor 2012, bo zaradi izjemnega zanimanja občinstva in mednarodnih producentov Simfonija otožnih pesmi izjemoma znova na sporedu tudi v novi gledališki sezoni. V glavni vlogi nastopa Vladimir Malakhov, po mnenju kritikov eden od največjih baletnih plesalcev vseh časov.

V predstavi, ki jo je ovekovečil tudi slovenski fotograf Aljoša Rebolj, nastopajo še ruska solistka Nadja Saidakova, slovita nemška igralka Hanna Schygulla ter baletni zbor berlinskega Staatsbaletta.

Pandur, ki je predsednik programskega sveta EPK Maribor 2012, mednarodno kariero nadaljuje tudi v Madridu. Za tamkajšnjo gledališče Espanol v sodelovanju z dramaturginjo Livijo Pandur režira filmsko mojstrovino italijanskega režiserja Luchina Viscontija iz leta 1969 Somrak bogov. Vlogo grofice Sophie Von Essenbeck je zaupal španski igralki Belen Rueda, ki je igrala v z oskarjem nagrajenem filmu Morje v meni s Javierjem Bardemom.

Premiera nove Pandurjeve predstave bo 17. marca v gledališču Calderron v Valladolidu, julija v sklopu festivala Grec v Barceloni in po vsej verjetnosti tudi v ljubljanskih Križankah v okviru Festivala Ljubljana. Od septembra do novembra bo predstava vsak večer na sporedu tudi v madridskem kulturnem centru Matadero.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pandur-znova-v-berlinu-in-madridu