Predstava Evropa danes z Mikijem Manojlovićem in Edwardom Clugom

Avtor: SNG Maribor

Premiera predstave Miroslava Krleže bo drevi, 16. februarja ob 20. uri v SNG Maribor. Režiser je Haris Pašović.



V največji koprodukciji v jugovzhodni Evropi v zadnjih letih Slovensko narodno gledališče Maribor skupaj z East West Theatre Company iz Sarajeva in Evropsko prestolnico kulture Maribor 2012 pripravlja predstavo Evropa danes izpod peresa Miroslava Krleže, v režiji Harisa Pašovića in z nekaterimi najboljšimi umetniki v regiji: igralcem Mikijem Manojlovićem, sodobnim plesalcem in koreografom Edwardom Clugom ter industrijsko neoklasično skupino Laibach. Dramaturginja predstave je Dubravka Vrgoč. Umetniki prihajajo iz Slovenije, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Hrvaške.

Je evropska ideja zapustila Evropo? Kako Evropo vidi ta vrhunska umetniška zasedba, ki prihaja z njenega jugovzhoda, njene najbolj dramatične kot tudi fascinantne regije?

Igra Mikija Manojlovića obsega jezo, ostrino in ranljivost, ki je primerljiva z legendarnim židovsko-ameriškim satirikom in komikom Lennyjem Bruceom. Na odru je Manojloviću enakovredna energija skupine Laibach, ki izvaja svojo temno, a navdušujočo glasbo. Virtuozni sodobni plesalec Edward Clug pa izvaja svojo koreografijo z očarljivo trdnostjo in nežno mehkobo. Mogočno vizualno vesolje tej prebujajoči predstavi prispeva ekspresivni video.


Miki Manojlović / foto Arhiv East West Center Sarajevo

Miroslav Krleža velja za največjega hrvaškega pisatelja. Leta 1935 je napisal svoj znameniti esej z naslovom Evropa danes, ki je tudi v letu 2011 pretresljivo sodoben. Pisal ga je v svojih štiridesetih, torej v zrelem ustvarjalnem obdobju. V njem je vrhunsko inteligentno, razkošno edukativno in navdihujoče zabavno analiziral Evropo in evropsko idejo. Ta brezhibna analiza genialnega umetnika je neverjetno sodobna, kot bi jo pisal danes. Globok vpogled, ki ga je Krleža imel sredi tridesetih let preteklega stoletja, ostaja tudi danes enako svež. Krležev jezik je edinstven po lepoti, elokvenci in stilu, njegova misel je impresivna – polna zanosa in streznjujoča hkrati. V njegovih besedah se Evropa razgalja brez skrivalnic. In čeprav je minilo 75 let, odkar je napisal svojo brezhibno analizo Evrope, se zdi, da se v najgloblji evropski socialni, politični in metafizičnih matrici ni spremenilo veliko.

O USTVARJALCIH
Haris Pašović je že več kot dve desetletji eden vodilnih gledaliških režiserjev v jugovzhodni Evropi. Medtem ko veljajo nekatere njegove produkcije za mejnike v gledališču nekdanje Jugoslavije, njegovi aktualni projekti Razredni sovražniki, Football, Football, Hamlet in drugi žanjejo pohvale po vsem svetu (Edinburgh International Festival, Napoli Teatro Festival Italija, Singapore Arts Festival, National Arts Festival v Južni Afriki ...). Med obleganjem Sarajeva (1992–1995) se je Pašović večino časa ukvarjal z vodenjem mednarodnega gledališkega festivala MESS. Leta 1993 je organiziral prvi Sarajevski filmski festival, imenovan »Po koncu sveta«. Prav tako je produciral številne predstave, med drugimi v Sarajevu leta 1993 Čakajoč Godota v režiji Susan Sontag. Pašović je direktor East West Theatre Company Sarajevo.

Miki Manojlović je po mnenju mnogih eden največjih igralec vseh časov na Balkanu in mednarodno cenjen evropski igralec (nominiranec za najboljšega igralca European Film Academy Award, 2007; najboljši igralec na Gotham Screen Film Festival, New York, 2010). Delal je z režiserji, kot so Peter Brook, Danis Tanović, Sam Garbarski, Jean-Jacques Beineix, Haris Pašović, Jérôme Salle, Emir Kusturica, Stefan Komandarev in mnogi drugi).


Laibach / foto Arhiv SNG MB

Glasbo v predstavi v živo izvaja Laibach, slovenska avantgardna glasbena skupina. V svoji glasbi uspešno združujejo industrijske, neoklasične in borilne elemente ter tako ustvarjajo originalno, zelo poduhovljeno delo. Že desetletja veljajo za eno najbolj kontroverznih skupin na Balkanu, ki pogosto izzove vroče razprave. Tako skrajni levi in kot skrajno desni so jih obtožili, da so preveč ekstremni. Laibach je bil v nekdanji Jugoslaviji nekajkrat prepovedan. Priljubljena nemška skupina Rammstein je priznala, da sta nanje zelo vplivala tako estetski pristop kot material Laibachov.

Edward Clug, umetniški direktor Baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor, je s svojimi koreografijami (Radio and Juliet za Slovensko narodno gledališče Maribor, Quatro za soliste gledališča Mariinsky iz Sankt Peterburga, Štirje razlogi za Nacionalni balet Portugalske, Pocket concerto za Stuttgarter Ballett) vroča hitro vzhajajoča zvezda na mednarodnem odru sodobnega plesa.

Dubravka Vrgoč velja za eno najboljših dramaturginj na Balkanu. Je tudi direktorica najuspešnejšega hrvaškega gledališča danes – ZKM. Neja & Aka, mladi zvezdi slovenskega oblikovanja, pa na odru izvajata VJ-ing. Sašo Podgoršek, eden najvplivnejših slovenskih video režiserjev, prispeva svoje visokooktanske videe za nekatere pesmi Laibachov.

Producenta predstave sta Danilo Rošker, direktor Slovenskega narodnega gledališča Maribor, in Ismar Hadžiabdić, izvršni producent East West Centra. Asistent režiserja je Bruno Lovrić, mladi bosansko-hercegovski režiser iz Mostarja.

Predstava se bo v letih 2011 in 2012 podala na regionalno in evropsko turnejo. Sarajevska premiera je načrtovana junija letos v okviru East West Fest-a.

Miroslav Krleža »Evropa danes«

Režiser: Haris Pašović
Nastopata: Miki Manojlović in Edward Clug
Glasba v živo: LAIBACH
Koreograf: Edward Clug

Koprodukcija: Slovensko narodno gledališče Maribor, Drama, Opera, Balet, Festival Borštnikovo srečanje in East West Center ter EPK 2012 Maribor


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstava-evropa-danes-z-mikijem-manojlovi%C4%87em-in-edwardom-clugom