V LGL Ribičičev Črni muc vasuje pod režisersko taktirko Jiržija Vysohlida

Avtor: STA

V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) bo v sredo ob 19. uri premiera lutkovne predstave Črni muc vasuje Josipa Ribičiča, ki sta jo za oder priredila češki režiser Jirži Vysohlid in Jelena Sitar. Vysohlidu je, kot je dejal na novinarski konferenci, najtrši oreh predstavljala dramatizacija lirskega besedila v dinamično, otrokom zanimivo igro.


foto Božidar Miler

Gostujoči režiser, sicer član češkega lutkovnega gledališča Drak, ki med drugim sodeluje s priznanim češkim lutkarjem Josefom Krofto, je z ljubljanskim lutkovnim gledališčem že sodeloval pred leti, ko je prispeval glasbo za Trnuljčico. Tokrat mu je dramaturginja Sitarjeva ponudila režiserki izziv. Kot je dejal, ga je pri slikanici Črni muc vasuje skrbelo predvsem, kako uprizoriti besedilo, ki nima veliko drame in kjer se vse dogaja na enem mestu. Odločil se je za "dvojno igro". Predstava tako ponuja dve zgodbi, ki potekata vzporedno. V prvi nastopata dva muca, v drugi pa par oz. moški in ženska.

Druga težava, ki sta jo morala Vysohlid in Sitarjeva prebroditi, je bila "urbanizacija besedila". Kot je povedala Sitarjeva, je Ribičič svojega Črnega muca postavil v ruralno oz. vaško okolje, ki sicer z vaško cerkvico in kokošnjakom zveni idilično, ni pa blizu današnjim otrokom, ki odraščajo v mestu. Režiser in dramaturginja sta zato zgodbico postavila v stanovanje oziroma kuhinjo, ki odslikava meščansko življenje.

Črni muc, ki ga, kot je prepričana Sitarjeva, večina pozna prek ilustracij Janeza Trpine, bo v predstavi spregovoril tudi o medsebojnih odnosih. Besedilo je nastalo v Ribičičevem zrelejšem obdobju, ko ljubezni ni več opeval v romantičnem kontekstu, pač pa kot nekaj, za kar se je treba truditi in kar žene svet, je pojasnila Sitarjeva.

Ribičičeva zgodbica iz leta 1946 v ospredje postavlja Črnega muca, ki svoji izbranki Beli muci vsak večer "brenka na kitaro, naj postane njegova ženka". V pesmicah mačji vasovalec beli muci obljublja vse mogoče, a njegove romantične podoknice se vsakokrat klavrno končajo, vse dokler Bela muca ne začne skrbeti za Črnega muca. Kljub temu, da se ji zdi sprva brljav, mu slednjič le prisluhne.

V predstavi nastopajo Asja Kahrimanović, Miha Arh in Jure Lajovic. Glasba je v celoti delo Vysohlida, za likovno podobo lutk in scene pa je poskrbel Ludek Joska. Druga premiera predstave, ki je namenjena otrokom, starejšim od šest let, bo v četrtek, prav tako ob 19. uri.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lgl-ribi%C4%8Di%C4%8Dev-%C4%8Drni-muc-vasuje-pod-re%C5%BEisersko-taktirko-jir%C5%BEija-vysohlida