Pri Mladinski knjigi Spominjarije igralca Poldeta Bibiča

Avtor: STA

V zbirki Spomini in izpovedi Mladinske knjige je izšla knjiga Spominjarije Poldeta Bibiča. V njej je popisal obdobje od otroštva do vstopa v gledališki svet. Naslov je Bibičev izmislek. "Spominjarije so zato, ker sem pisal o življenju, kot se mi zdi, da sem ga takrat čutil, in ne o pomembnih stvareh, kot v spominih", je pojasnil igralec.



Bibič je v prvi vrsti znan kot gledališki in filmski igralec, ustvaril je 150 gledaliških in več kot 30 filmskih vlog. Je človek, ki gledališki svet pozna iz vseh perspektiv, zato sta pomembna tudi njegovo publicistično in pisateljsko delo. Večina njegovih del obravnava gledališče, njegove glavne akterje ter odrske in zaodrske zgodbe, je na petkovi novinarski konferenci povedala urednica knjige Nela Malečkar.

Bibič si je v mladih letih želel postati literat. Pisati je začel že kot igralec z mislijo, da zelo malo njegovih kolegov govori o svojemu poklicu. Sam ga je bralcem preko besede hotel približati na čimbolj prijeten in humoren način. Bibič se sicer ima za pisca, ne za pisatelja.

Knjiga Spominjarije se od Bibičevih prejšnjih razlikuje ravno po tem, da gledališki svet ni njena osrednja tema. V njej se je Bibič sprehodil skozi obdobja odraščanja, od predšolskih let pa do začetkov na akademiji.
V knjigi se zato vseeno najde tudi prostor za gledališče. "Brez gledališča ne bi bilo nobene knjige, ker brez gledališča tudi mene ne bi bilo," je dejal Bibič.

Njegova mlada leta je močno zaznamovala vojna. Poleg strašljivih vojnih dogodkov pa je Bibič v Spominjarijah popisal še svojo zgodnjo mladost, skrivnostno očetovo smrt, prvo zaljubljenost, odnos z materjo in starodavno obarvano življenje v Žabji vasi, so zapisali pri založbi.

V knjigo je Bibič med drugim vključil tri pesmi Jožeta Pučnika, ki je bil njegov sodelavec pri reviji Iskanja ter njegovo zgodbo Fifi, ki jo je navdahnila 14-letna soseda z obrito glavo.

V zgodbi Fifi, ki je v reviji Svit niso hoteli objaviti, ker naj bi bila preveč vulgarna, je Bibič pisal o sifilisu in stenicah. Prebrala jo je tudi Bibičeva mati in ker je bila pisana v prvi osebi, jo je strašno zaskrbelo, da ima sifilis njen sin. Bibič je mater komaj pomiril, da temu ni tako. Danes ni nič čudnega, če se naokoli potika dekle z obrito glavo, je dejal. K pisanju "spominjarij" je Bibiča gnala prav želja, da bi popisal razlike med obdobjem, v katerem je sam odrasel, in današnjimi dnevi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pri-mladinski-knjigi-spominjarije-igralca-poldeta-bibi%C4%8Da