Poletna lutkovna delavnica

Avtor: Franci Cotman, Matjaž Šmalc

Poletna delavnica predstavlja edinstveno priložnost pridobiti in dopolniti osnovno gledališko znanje. Udeleženci letošnje poletne lutkovne delavnice bodo ustvarjali v od vsakdanjega vrveža odmaknjenem prostoru Žičke kartuzije. Prostor nekdanjega samostana bodo delili z udeleženci VII. mednarodne likovne kolonije »Iskanja 2009«, kar bo dodatna priložnost, da ob delu in pogovorih skozi različne perspektive udeležencev na umetnost izoblikujejo svojstven umetniški jaz.

Program delavnice:

MIGAM, TOREJ SEM! (Renata Kalemba)

Dobre lutkovne predstave si ni mogoče zamislite brez živih likov in igralsko dobro interpretiranih lutkovnih vlog. Tako se bo Letošnja delavnica posvetila predvsem gradnji karakterja lutke. Udeleženci si bodo izbrali določen lik. Na podlagi njegove osnovne karakterizacije bodo izbrali primerno lutkovno tehniko in izdelali lutko. Skozi detajlno spoznavanje lutke, njenih posebnosti in sposobnosti, bo sledila gradnja lika, njegove osebnosti, posebnosti, (s)poznavanje lika pa bo osnova za animacijo lutke. Tako oživljene like bomo povezali v dialoge in jih opazovali (ter njihove animacijske zmožnosti) v različnih situacijah. Sestavili bomo preprosto zgodbo in izdelali končno produkcijo – predstavo.
Posebno pozornost bomo namenili (primerni) izdelavi lutke, vajam za animacijo, koordinacijo telesa in lutke ter vajam za glas in govor.

Obvezna oprema: dobre škarje, šivalni pribor in veliko dobre volje.

O mentorici: Renata Kalemba, je lutkovna animatorka, dramaturginja, režiserka, skratka lutkarka v polnem pomenu besede z dušo in telesom. Z namenom raziskovanja lutkovnega medija in odkrivanjem lastnega umetniškega izraza je ustanovila Lutkovno gledališče UŠ, znotraj katerega je ustvarila 10 avtorskih lutkovnih predstav. Kot gostja sodeluje pri mnogih lutkovnih projektih, tako za odrasle kot mladino, nagrajenih na številnih festivalih v Sloveniji in v tujini. Prepoznamo jo tudi kot igralko iz malih ekranov, kje je ustvarila kar nekaj duhovitih vlog (TV Dober dan, Čokoladne sanje, Svingerji...)
Kot mentor že dlje časa sodeluje z JSKD, tako kot vodja delavnic (skupaj s Katjo Povše, Žigo Lebarjem in Sašo Jovanovičem zadnje dve leti vodi Lutkovno šolo JSKD) in tudi kot strokovno spremljevalko Srečanja lutkovnih skupin Slovenije, kjer je tudi letos z odliko opravila vlogo državne selektorice.

Žička kartuzija, 17. - 23. avgust 2009


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/poletna-lutkovna-delavnica