V Celju jubilejni, 20. festival Dnevi komedije

Avtor: STA

V Slovenskem ljudskem gledališču Celje se bo v petek, 11. februarja, začel jubilejni, 20. festival Dnevi komedije. Selektorica festivala Tatjana Doma je na včerajšnji novinarski konferenci v Celju povedala, da je bilo na festival prijavljenih 22 predstav. V tekmovalni program je uvrstila osem, v spremljevalnega pa štiri predstave.



Kot je še povedala, se je na letošnje Dneve komedije prijavila večina slovenskih gledališč, s prijavljenimi predstavami je glede na kakovost in kvantiteto zelo zadovoljna. Pojasnila je, da je bil njen kriterij pri izboru prijavljenih predstav njihova kakovost. Doma meni, da festival, katerega proračun letos znaša 70.000 evrov, ponuja pregled komedij, ki so nastale v slovenskih gledališčih.

Po njenih besedah festival Dnevi komedije ponuja prostor distance, umika in pogleda na lastno življenje, vse komedije, ki sodelujejo na letošnjem festivalu, pa se dotikajo histeričnega časa na družbenem in intimnem področju. Dodala je še, da spremljevalni program festivala sestavljajo produkcije neinstitucionalnih gledališč.

Upravnica celjskega gledališča Tina Kosi je spomnila, da so bili prvi Dnevi komedije pripravljeni leta 1992. Poudarila je, da se je v preteklih 20 letih na njihovih odrskih deskah zvrstilo veliko različnih komedij. Mnoge med njimi so bile nagrajene, številni ustvarjalci pa so prejeli priznanja za svoje kakovostno opravljeno delo. Največja nagrada, tako Kosijeva, pa je zadovoljno in nasmejano občinstvo. "To nam vsako leto daje tudi nov zagon, da še bolj motivirano, z ljubeznijo in s predanostjo svojemu poklicu organiziramo festival, za katerega si želimo, da bi ohranil visoko kvaliteto, obenem pa sproščeno in veselo druženje z ustvarjalci iz vse Slovenije," je poudarila.

Na velikem odru celjskega gledališča se bo tako ob koncih tedna v mesecu dni zvrstilo 12 komedij. Tekmovalni program bo v petek odprla Romanca Davida Mameta v režiji Matjaža Zupančiča in v izvedbi celjskih gledališčnikov. Sledile ji bodo Poslednji termina(l)tor (režija Samo M. Strelec, Gledališče Koper), Ko sem bil mrtev (Diego de Brea, SNG Drama Ljubljana), Ponudba in povpraševanja (Janusz Kica, SNG Drama Ljubljana), Gajaš, arestant (Marko Naberšnik, Mestno gledališče Ptuj), Skopuh (Boris Kobal, MGL), Družba na poti (Alen Jelen, ŠKUC gledališče in MGL) ter Bebop (Vito Taufer, Drama SNG Maribor).

V spremljevalni program je Doma uvrstila predstavo Martin in Gregor ali od junaka do bedaka (režiser Matjaž Latin, Cankarjev dom), kabaret PsychoPATTYa sexualis, vrnitev porno dive (Ivana Djilas, Familija), monokomedijo Čefurji raus! (Mare Bulc, Dejmo stisnt teater, Glej, No history) in komedijo Ločeni odpadki (Boris Jamnik, Cafe Teater).

Žirija Dnevov komedije 2011 v sestavi dramska igralka Anica Kumer, dramaturginja in prevajalka Urška Brodar in direktor Zgodovinskega arhiva Celje Bojan Cvelfar bo podelila nagrade za žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta. Gledalci bodo tudi na letošnjem festivalu vsak večer izbrali komedijantko ali komedijanta večera in glasovali za najboljšo komedijo festivala. Dnevi komedije v Celju se bodo sklenili 6. marca.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-celju-jubilejni-20-festival-dnevi-komedije