Danes na Bobrih: In če pride zmaj nazaj

Avtor: SMG

FESTIVAL BOBRI 2001- Avtor: Branko Završan, In če pride zmaj nazaj, Produkcija: Plesni teater Ljubljana


Foto Bojan Brecelj

Kje: Plesni Teater Ljubljana, Prijateljeva 2
Kdaj: torek, 1. februarja, ob 18.00 in sreda, 2. februarja, ob 11.00
Zvrst: plesno-gledališka predstava
Starost gledalcev: od 6. do 12. leta
Trajanje predstave: 45 minut
Število sedežev v dvorani: 90

Brez Ršumovićevih in Petričićevih zmajev je menda v Srbiji odrasel le malokateri otrok; kot pri nas brez Mačka Murija. Tokrat so zmaji in zmajčki ljubki in ironični. Iz mitov so prestavljeni v sedanjost s svojim legitimnim svetom, ki temelji na nepriljubljenosti pri ljudeh, kot tudi krivično in neenakopravno (po njihovem mnenju) obravnavo njihovih dejanj, ki so vedno označena kot zverinska. In če pride zmaj nazaj je dinamična in zelo poetična plesno-gledališka predstava.

***
In res so se vrnili. Pravi zmaji. Takšni iz pravljic. Iz pravljic pomeni, da so stopili ven iz pravljic. Tako kot greš iz hiše, greš iz pravljice. In tako so se zmajčki odločili, da gredo malo ven, saj so bili tam že predolgo zaprti. Pa nič strahu. Prav prikupni so. Zmaj se nas boji prav toliko, kot mi njega. In če je tako, strah nima prav nobenega smisla.

Imajo pa kaj povedati, ti zmaji. Nikakor jim ni po volji, da ljudje vseskozi govorimo, kako so grdi in krvoločni.

Ste vedeli, da so princes krofi zmajevska pogruntavščina? Ali veste, od kod izraz, voziš pa kot pravi zmaj? Veste, kako je v današnjem svetu zmajem težko brez službe?

Verjemite, da so zmajčki v svojem zahtevnem življenju, ljubki in prijetni. Poštirkano plešejo, ubrano pojejo. Ena resna družina so. Utegne se zgoditi, da bomo na koncu skupaj vzklikali:

Zmaj je bil in naj ostane,
zaščitnik naj-prestolnice: Ljubljane

foto Bojan Brecelj
Kritike:
Prav ta uprizoritvena dvoreznost, ki preigrava in spodmika užitek iluzije, in pa vsebinska razpršenost, ki nastavlja običajne probleme, da jih zgolj prikliče iz kolektivnega spomina, ne pa z namenom njihove razrešitve, sta tista faktorja, ki dajeta predstavi intrigantno kompleksnost. Kot da vse ostane nekako načrtno nedodelano, odprto za razvoj in predvsem voljno za razmislek. Zato ker ne, nismo še opravili z zmaji in marsikaj o njih se še moramo naučiti. In obratno!
(Zala Dobovšek, SiGledal) Več

Delavnica po predstavi (15 minut): Pogovor z ustvarjalci.

Povezave:

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/danes-na-bobrih-in-%C4%8De-pride-zmaj-nazaj