Zlata plaketa JSKD v roke Bredi in Tinetu Varlu

Avtor: STA

Javni sklad za kulturne dejavnosti je včeraj podelil zlato plaketo in štiri srebrne za dosežke na kulturnem področju. Breda Varl, ki je skupaj s Tinetom Varlom prejela zlato plaketo, je vesela nagrade iz rok organizacije, ki skrbi za ljubiteljsko dejavnost. Prejemniki srebrne plakete so Majda Fister, Janez Močnik, Anton Vengušt in Ana Vovk Pezdir.



Breda in Tine Varl sta zlato plaketo prejela za življenjsko delo na področju ljubiteljskih kulturnih dejavnosti. Na svoji dolgi in ustvarjalni poti sta se posvetila predvsem ljubiteljski dejavnosti in vzpodbujanju mladih. Kot režiser in lutkovna umetnica oz. oblikovalka lutk ter scenografinja sta se podpisala pod več kot 200 lutkovnih predstav, med katerimi je tudi predstava Zverinice iz Rezije, piše v obrazložitvi nagrade.

V nagovoru je Varlova opozorila na svojevrstnost lutkovnega ustvarjanja, ki nima uradnih meril ocenjevanja, pač pa delo oceni občinstvo. Prav zato je zelo pomemben "odnos med ustvarjalci in tistimi, ki ustvarjanje sprejemajo". Poudarila je je tudi vlogo lutke, "ki je večna", saj večinoma preživi svojega oblikovalca.

Opaža, da ljubiteljska dejavnost danes ni cenjena, kar jo žalosti predvsem zaradi mladih, ki po njenem mnenju ne bi smeli imeti negativnih izkušenj na tem področju. Kot je povedala, je bila priča mnogim mladim generacijam, ki so odraščale ob lutkah in ugotovila, da so pozneje oblikovale pozitiven odnos do sveta in življenja. To je opazila tudi pri zamejcih, ki jih prav ljubiteljska kulturna dejavnost večkrat dviga nad vsakodnevne boje in skrbi.

Zakonca Varl sta delovala tudi na avstrijskem Koroškem, kjer sta z različnimi lutkovnimi skupinami ustvarila prek 70 predstav. Zaslužna pa sta tudi za postavitev lutkovnega gledališča v Mariboru, še piše v obrazložitvi.

Srebrno plaketo je za svoje ustvarjalno in pedagoško delo na plesnem področju prejela Ana Vovk Pezdir. Nagrajenka je med drugim avtorica načina plesnega izobraževanja, imenovanega "plesna piramida", sicer pa je vseskozi ostajala zavezana tako sodobnemu plesu kot klasičnemu baletu, piše v obrazložitvi.

Nocojšnjo podelitev odličij je odprl predsednik nadzornega sveta JSKD Franci Pivec, poročilo o izvedbi razpisa, na katerega so prejeli okoli 40 predlogov, je podal predsednik komisije za priznanja Vincencij Demšar, priznanja pa je podelil direktor JSKD Igor Tršar. Za glasbeni vložek je poskrbel Slovenski sekstet klarinetov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zlata-plaketa-jskd-v-roke-bredi-in-tinetu-varlu