Betontanc se je vrnil z ameriške turneje

Avtor: Bunker

Včeraj se je z ameriške turneje na brniško letališče vrnila skupina Betontanc. S predstavo Show your face! so potegnili diagonalo čez ZDA, saj so gostovali v New Yorku, Minneapolisu, Chicagu in Los Angelesu. Skupina Betontanc se je s predstavo odpravila na veliko tritedensko turnejo, kjer so odigrali 13 predstav. To je bilo že šesto gostovanje skupine Betontanc v ZDA.


Show your face / foto Gints Malderis

STA-jev dopisnik iz ZDA je po predstavi v New Yorku poročal: “Absolutno fantastično. V zadnjih desetletjih sem videla veliko gledaliških predstav in ta predstava ima kakovostno vsebino, nastope, glasbo, luči. Občinstvu je bila predstava zelo všeč,” je povedala umetniška direktorica ene najbolj priznanih ustanov za sodobni ples v mestu, Dance Theater Workshop, Carla Peterson, ki Betontanc pozna že s prejšnjih gostovanj v ZDA in po Evropi. Betontanc v New Yorku nastopa v okviru festivala Under the Radar.

Navdušeni so bili tudi ameriški mediji:

“Well, this is Eastern European theater, where the music is composed by a band called Silence.” Los Angeles Times
“Slovenia and Latvia were mysteries when I was growing up. They were obscured by the politics of the dreaded ‘Iron Curtain’ and came into my consciousness in the 90’s with the fall of the Berlin Wall and unrest in the Balkans. This energetic and gripping production exposes how much we all are alike in our struggle for individual freedom, no matter the ideology of our origins.” Chicago theater blog
“Show Your Face! is, appropriately, as disciplined and precise as military protocol” Time Out Chicago

Plesno-gledališka skupina Betontanc je bila v 90-ih eden izmed prvih slovenskih umetniških »produktov« in je gostovala po vseh pomembnejših odrih sveta. Takrat so za njihov opis parafrazirali kar Brechta in trdili, da je Betontanc »skupina, ki je s svojimi predstavami prepotovala svet, menjajoč dežele pogosteje kakor čevlje«. V svet so ponesli ne samo slovenske predstave, ampak vtis, da je pri nas uprizoritvena scena sodobna, mlada, polna naboja in zgodb, ki si jih želi povedati. Še danes, 20 let po prvih uspehih, se slovenska predstava v ZDA težko izogne kontekstualizaciji kot »predstava iz bivšega vzhodnega bloka« in interpretativne poti pogosteje zavijejo k preteklim časom kot današnji »brezobraznosti« posameznika. Betontanci so poročali tudi o izjemnih čustvenih odzivih občinstva.

Turneja je imela štiri postanke v referenčnih predstavitvenih prostorih:


Statistika gostovanja: 4 zvezne države, 4 prizorišča, 13 ponovitev, 13 aplavzov, 30 stopinj C temperaturne razlike, 3 blažje gripe, 2 resni gripi, 1 odpoved glasilk, 0 izgubljene prtljage, 8 letov, 3 povabila za nadaljnja gostovanja v ZDA, 21 prečutih noči, več kot 3000 gledalcev …


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/betontanc-se-je-vrnil-z-ameri%C5%A1ke-turneje