V SLG Celje premiera predstave Jaz vas ljubim

Avtor: STA

Slovensko ljudsko gledališče (SLG) Celje bo v petek, 28. januarja, ob 19.30 na Odrupododrom premierno uprizorilo lirično farso Antona Pavloviča Čehova Jaz vas ljubim. Naslov združuje enodejanki Medved in Snubač ter odrsko adaptacijo kratkih zgodb Šala in Žalost. Avtor priredbe besedila in režiser je Nikola Zavišić.


Jaz vas ljubim / Foto Jaka Babnik

Kot je Zavišić povedal na včerajšnji novinarski konferenci v Celju, se je za mešanje kratke proze in dramatike odločil zato, ker ima kratka proza Čehova enako emotivno in tematsko globino kot njegova dramatika. Dramaturška struktura se naslanja na zgodbo Žalost. V njej kočijaž Jon Potapov vozi svojo kočijo po zasneženem Petrogradu in poskuša z različnimi strankami navezati pogovor, da bi jim razkril bolečino ob izgubi svojega sina, ki je umrl pred kratkim. Stranke, ki jih kočijaž prevaža, "odhajajo" v svoje zgodbe in nove dramske razmere.

Osnovna ideja združitve dramatike in kratke proze Čehova je, da bi ustvaril tragikomično igro, ki bi prikazala njegove odlike kot proznega in dramskega pisca: globoko emotivnost, občutek za človeško trpljenje in prefinjen občutek za komičnost značajev ter situacij iz vsakdanjega življenja, je zapisano v gledališkem listu.

S tako povezovalno dramaturgijo se dramska in prozna dela Čehova povežejo v čvrsto narativno strukturo, iz katere se lahko naredi globoko emotivna in komična uprizoritev, ki temelji na medsebojnih odnosih.

V predstavi nastopajo Miro Podjed, Jagoda, Vojko Belšak, Igor Sancin, Andrej Murenc, Ana Ruter, Igor Žužek, Barbara Medvešček, Tarek Rashid in Mario Šelih. Prevajalec enodejank je Mile Klopčič, prevajalka kratkih zgodb Tina Kosi. Dramaturginja predstave je Urška Brodar, kostumografinja Maja Benedetti, skladateljica Sonja Lončar.

Nikola Zavišić, rojen leta 1975 v Beli Crkvi v Vojvodini, je med letoma 1997 in 1999 študiral na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu na oddelku za dramaturgijo in filmsko pisanje. Leta 2000 je diplomiral iz gledališke režije in dramaturgije na DAMU v Pragi, kjer je leta 2003 iz gledališke režije tudi magistriral. Doslej je prejel več kot 20 nagrad.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-slg-celje-premiera-predstave-jaz-vas-ljubim