Posredovanje gest; situacija in intervencija v radijskih performansih skupine LIGNA

Avtor: Maska

Maska - seminar sodobnih scenskih umetnosti vabi na predavanje Patrica Primavesija: Posredovanje gest; situacija in intervencija v radijskih performansih skupine LIGNA. Predavanje bo 19.00 v Cankarjevem domu, dvorana M3/4, Prešernova 10.



Patrick Primavesi je profesor teorije gledališča na Univerzi v Leipzigu. Njegova biografija vključuje dramaturško delo, delo asistenta z nemškimi gledališči (med njimi: Einar Schleef, William Forsythe, The Opera, The Tat ...). Skupaj s Hansem-Thies Lehmannom je sooblikoval podiplomski študij dramaturgije. V raziskovalnih projektih se posveča povezavam in odnosom med rituali, festivali, javno sfero, gledališčem kot oblikami kulturnih praks. Objavlja eseje na temo sodobnega gledališča in performansa, še posebej Bertolta Brechta, Heinerja Müllerja, Roberta Wilsona. Patric Primavesi je tudi direktor plesnega arhiva v Leipzigu.

Prenašanje gest. Situacija in intervencija v radijskih performansih skupine LIGNA
Dispozitiv, ki se je nekoč imenoval 'javna sfera', se je neverjetno spremenil: mesta, ki so prej štela za javna, so privatizirana, nadzorujejo jih kamere in varnostniki glede na bolj ali manj vidna pravila obnašanja. Produkcije LIGNA (berlinske skupine performerjev in radijskih umetnikov), ki reflektirajo ta razvoj, organizirajo intervencije, situacije širjenja. Udeležence povabijo, da izvajajo gibe in geste po navodilih, ki jih prenašajo po prenosnih radijskih oddajnikih: scenarije za revolucionarno (ali vsaj nepravilno) obnašanje v nakupovalnih središčih, na železniških postajah, trgih itd. Predavanje bo obravnavalo te scenarije, njihovo zmožnost, da izvajajo dispozitiv družbe nadzora in tudi da ga zmotijo.

Opozarjamo in vabimo še na:
27.1. 2011 ob 20.30
bo v Tanzquartierju na Dunaju predstavitev skupne številke MASKE in spletnega časopisa Corpus, ki je posvečena petim raznovrstnim tekstom, ki se ukvarjajo z analizo in ustvarjanjem dvojnikov kakor tudi z njihovimi političnimi implikacijami oziroma političnimi implikacijami njihove proizvodnje. Pričujoča številka vsebuje tudi dve kritiki predstav, ki sta bili nedavno premierno uprizorjeni. Eseji so bili objavljeni že na spletu na www.corpusweb.net v okviru specifičnih tematskih fokusov. Izbrani so bili zaradi svoje relevantnosti v povezavi z dvojniki naših teles ter telesi teh dvojnikov in so zbrani v pričujoči številki ob tej novi konceptualni niti – v angleškem in slovenskem prevodu.

Seminar sodobnih scenskih umetnosti:
Delavnica Janeza Janše: Dispozitivi domišljanja in predstavljanja: od 28.1. do vključno 30.1., od 15.30 do 20.00, dvoranaM3/4, Cankarjev dom, Prešernova 10.

Prijava na delavnico: jasmina.zaloznik@maska.si

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/posredovanje-gest-situacija-in-intervencija-v-radijskih-performansih-skupine-ligna