Šentjakobsko gledališče pred premiero komične drame Pizza, da te kap

Avtor: STA

Komična drama Pizza, da te kap po predlogi Darlene Craviotto je četrta od petih novih uprizoritev, ki so jih v letošnji sezoni pripravili v Šentjakobskem gledališču. Predstavo, ki je bila večkrat uprizorjena v ZDA in Kanadi, je režiral in priredil Jernej Kobal. Premiera bo v soboto, 22. januarja, ob 19.30.



Po besedah umetniškega vodje Šentjakobskega gledališča Jaše Jamnika predstava govori o sodobnem problemu "osebnega sprostitvenega ventila". Zastavlja si vprašanja, kdaj imamo nečesa dovolj in kako se na to odzovemo, predvsem, če se tovrstne težave nabirajo skozi leta.

Glavni protagonistki Julie Rodgers in Alice Meyerlink, ki ju bosta upodobili Tjaša Valentinčič in Sara Lucu, sta dekleti, ki si delita skromno stanovanjce ali "post-študentsko garsonjero", kot je na včerajšnji novinarski predstavitvi dejal režiser Jernej Kobal. Ob koncu napornega tedna se soočata z resnimi problemi: eno je zapustil fant in se vrnil k ženi, drugo je šef odpustil, ker se ni odzvala na njegovo dvorjenje. Ob tem jima grenijo življenje še druge zagate vsakdanjega življenja, kar se pokaže kot prikladno izhodišče za komično-tragični zaplet z eksistencialnim in tudi feminističnim podtonom.

Jeza in čustvena zavrtost protagonistk priplava na površje v podobi njunega na trenutke popolnoma nasprotnega dojemanja sveta, družbenih problemov in lastnega okolja. Izraža se tudi skozi pronicljivo sladko-grenko ciničnost, navsezadnje pa se povzame v njuni odločitvi, da v stanovanje zvabita nekega moškega, kateregakoli, in ga nameravata posiliti. Ta naključni prišlek je dostavljalec pic Eddie; odigral ga bo Žiga Sedmak.

Režiser Kobal je povedal, da so težave mladih protagonistk zelo sodobne, kljub temu, da je tekst star 30 let. "Tekst ima to dobro lastnost, da se s temo ukvarja na komičen način. Ne poskuša reševati problemov, temveč jih samo prikazuje," je poudaril.

Predstava je bila večkrat uprizorjena v ZDA in Kanadi, največ prahu pa je dvignila osnovna ideja teksta, kako narediti posilstvo komično, so zapisali v Šentjakobskem gledališču. Tekst igralke, scenaristke in dramatičarke Darlene Craviotto z izvirnim naslovom "Pizza Man" je prevedla Zalka Grabnar Kogoj, sceno je postavil Mario Dragojević, za kostume pa je poskrbel Bojan Vister.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/%C5%A1entjakobsko-gledali%C5%A1%C4%8De-pred-premiero-komi%C4%8Dne-drame-pizza-da-te-kap