Pravljična Rusalka v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma

Avtor: STA

Opera Rusalka Antonina Dvoržaka je po napovedih ravnatelja SNG Opera in balet Ljubljana Mitje Bervarja eden od vrhuncev letošnje sezone. Pravljično obarvana predstava v režiji Iana Rutherforda in pod dirigentskim vodstvom Tomaša Hanusa je nastala v produkciji slovitega opernega festivala Glyndebourne. Premiera bo 27. januarja v Cankarjevem domu.



Bervar je pohvalil ansambel ljubljanske operno-baletne hiše, ki je moral vaje za Rusalko opraviti kar na štirih različnih prizoriščih, a mu je kljub temu uspelo tehnično in akustično zadovoljiti vsem potrebam predstave.

Dvoržakova glasba se po besedah češkega dirigenta Hanusa dotakne najglobljih vprašanj človeške biti. Opera Rusalka po njegovem mnenju od članov orkestra zahteva globoko razumevanje glasbe, saj jo je treba interpretirati na pravi način. V Ljubljani bodo opero izvedli z določenimi popravki v orkestralnem delu. Dvoržak je partituro po njegovih besedah zasnoval kot veliko simfonijo, ne kot opero. To je bil njegov način pisanja, je pojasnil Hanus, ki pa od dirigenta zahteva takšne posege, da se peti in orkestralni deli ne pokrivajo.

Dogajanje opere je po večini postavljeno pod vodo, skupno število sodelujočih pri produkciji se giba okrog 150. V predstavi vodne vile letijo, jezero spreminja dimenzije, na odru bo oživel tudi gozd, s čimer so želeli ustvarjalci spodbuditi domišljijo občinstva.

Kljub živahni sceni pa je po besedah angleškega režiserja Rutherforda najpomembneje, da je zgodba razumljiva tako otroku kot odraslemu. "Vsi radi poslušamo pravljice. Predstava je narejena tako, da bodo gledalci podoživeli občutenja protagonistov na odru, njihov strah kot srečo," je dodal Rutherford. Režiserju se zdi Ljubljana zelo primerno mesto za uprizoritev Rusalke, saj je zaznamovana s Prešernovo zgodbo o Povodnem možu.

Opero bo ansambel SNG Opera in balet Ljubljana uprizoril v češkem jeziku s slovenskimi nadnapisi. V vlogi Rusalke bosta v alternaciji nastopili gostji ansambla Tatjana Monogarova in Christina Vasileva, v vlogi princa Branko Robinšak v alternaciji z gostujočim izvajalcem Ljudovitom Ludho, vlogo kneginje so dodelili Vlatki Oršanić v alternaciji z Mileno Moračo. V vlogi Povodnega moža bo nastopil Saša Čano v alternaciji z Gustavom Belačkom (k.g.), v vlogi Ježibabe pa Mirjam Kalin v alternaciji z gostjo Moniko Bohinec.

Ponovitve predstave bodo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma od 28. do 30. januarja ter od 1. do 4. februarja. Na včerajšnji predstavitvi je Bervar še izrazil upanje, da bodo sezono 2011/2012 začeli v prenovljeni operni hiši.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pravlji%C4%8Dna-rusalka-v-gallusovi-dvorani-cankarjevega-doma