Slovensko mladinsko gledališče na festival v Čile

Avtor: STA

Slovensko mladinsko gledališče bo med 20. in 24. januarjem s predstavo Amado mio gostovalo na mednarodnem gledališkem festivalu Santiago a Mil. Amado mio režira Ivan Peternel, ki v predstavi poleg Blaža Štefa tudi nastopa.


Amado mio / foto Matej Peternelj


Predstava po besedilu Piera Paola Pasolinija, umeščena v mučno ozračje druge svetovne vojne, tematizira prepovedano ljubezen med učiteljem in učencem. Subtilna zgodba je odlične kritike požela že na festivalih QueerZagreb, skopskem MOT-u in videmskem UdinEstate ter Borštnikovem srečanju v Mariboru.

Santiago a mil je najpomembnejši čilski festival odrskih umetnosti, ki poteka vsako leto januarja v Santiagu in tudi drugih čilskih regijah, letos že 18. leto. Po eni strani pomeni odskočno desko za čilska gledališča, priložnost za kulturno izmenjavo, po drugi pa okno v svet za domače občinstvo, ki je tako vsako leto deležno najboljšega z domačih in tujih odrov. Letos je festival posvečen gledališkemu dogajanju na področju Vzhodne Evrope, za posebno gostjo pa so izbrali Poljsko.

Na festivalu bodo skupaj uprizorili 71 predstav v izvedbi 30 čilskih in 41 tujih gledališč.

Med najzanimivejšimi tujimi imeni na festivalu so letos Krystian Lupa, Eimuntas Nekrošius, Christoph Marthaler, Societas Rafaello Sanzio, Robert Wilson, Jan Lauwers in Needcompany, Goran Bregović s svojim Orkestrom za poroke in pogrebe, odprla pa ga je francoska skupina Transe Express s spektakloma na prostem Dež violin in Mobilni človek, ki si ju je ogledalo kar 50.000 ljudi.

Iz Slovenije se je doslej na festivalu leta 2001 s predstavo Plešasta pevka prestavilo Slovensko narodno gledališče iz Nove Gorice, leta 2003 pa so na festivalu v izvedbi čilskega gledališča Teatro La in v režiji Marca Monsalveja uprizorili dramo 'M te ubu slovenskega pisatelja Zorana Hočevarja.

Povezava do spletne strani festivala:

http://www.santiagoamil.cl/es/


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/slovensko-mladinsko-gledali%C5%A1%C4%8De-na-festival-v-%C4%8Dile