Enter your name here

Avtor: Gledališče Glej

Vabljeni na prvo predstavo iz sklopa Miniaturk: Enter your name here, ki se bo zgodila v sredo, 19.01.2011, ob 20.00 uri, v dvorani Gledališča Glej. Ustvarjalci: Zala Sajko, Neža Jurman in Simon Belak.



S projektom “Enter your name here” se vračamo v čas pred gledališčem, ko so še vsi sodelovali v ritualu, ki se je pozneje razvil v gledališče, ko igralec in gledalec še nista bila ločena, ko aristokracija še ni izumila koreografa in pesnika. V prostoru te predstave so vsi enaki. Zopet se združita igralec in gledalec skozi resnico, neustrašni govor. Torej gre pri tem projektu za neke vrste reinvencijo protagonista skozi parhessio, hkrati pa naslavlja problem prepovedi spraševanja v gledališču. V gledališču je za užitek vedno potrebno sprejeti določeno stopnjo iluzije kot samoumevno, kot nekaj, o katerem se ne sprašuje. Tu pa gre za zapoved spraševanja in na neki način kritiko te gledališke konvencije.

»Zdj morš napisat neki u stilu kako to ponese gledalca v ne slutene višave in se jim razkrije nov svet al pa kej tazga. Ampak ne, k gremo ubistvu nazaj v zgodovino. Aja, back to the future. Dj me vpraš neki. Ali je moja sadna solata dobra? Dj napiš v oklepaju smeh. A to je odgovor? Razmišlam še… ne… sj je dobra. Mal mi je čudn k si dala vodo pa cukr notr, pa ne vem kako banana paše z vodo, to mi je mal sumliv.«

***

Zala Sajko, rojena 1987 v Ljubljani, je študentka gledališke režije na AGRFT. Do sedaj je režirala  naslednje produkcije na Akademiji: Mateja Perpar: Ali vas lahko zapeljem?, Matjaž Zupančič: Hodnik, Karel Teige: Manifest poetizma, Lutz Hubner: Marjetka, stran 89.

Neža Jurman, rojena 1985 v Kranju, živi in dela v Ljubljani. Obiskuje 4. letnik Akademije za likovno umetnosti in oblikovanje, smer kiparstvo.  Leta 2010 dobila Univerzitetno Prešernovo nagrado in nagrado Akademije za likovno umetnost in oblikovanje za posebne umetniške dosežke v letu 2009/10.  Kot scenografka je sodelovala pri predstavah AGRFT in skupino Šodr teater.

Simon Belak je filozof in heker, rojen je bil 1987 v Celju.

Predstava je interaktivna. Projekt sodi v Glejev programski sklop miniaturk.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/enter-your-name-here