Slovensko mladinsko gledališče: Sezona 2009/2010

Avtor: SMG

Umetnost, eros, upanje

Hrepenenje, kaos, zlo, bolečina, slast, strast, ljubezen, trpljenje, užitek in smrt prežemajo novo sezono Slovenskega mladinskega gledališča. Šest uprizoritev novih dram ali tekstovnih predlog, ki jih v Sloveniji na odru še nismo doživeli, in avtorski projekt mladega hrvaškega režiserja Oliverja Frljića, ki se bo prvič gledališko preizkusil v naših krajih. Med njimi za naše gledališče ustvarjeni drami Nižina neba Nebojše Popa Tasića o igrivi lahkotnosti krutosti in drama Šumi Petra Božiča, napisana po dveh desetletjih njegovega dramskega molka. Sarah Kane s Slo, za katero pravijo, da je nastala, ko je avtorica izgubila vero v ljubezen, dehteča homoerotična čutnost Piera Paola Pasolinija, ki preveva roman Amado mio, kultna Peklenska pomaranča v priredbi avtorja romana Anthonyja Burgessa, čarobna pravljična pesnitev Marije Cvetajeve Vampir.
Zdi se, kot da bi bila sezona sedmih praizvedb, ki je pred nami, dolg, skrivnosten predor, skozi katerega nas bodo skupaj z igralskim ansamblom Slovenskega mladinskega gledališča popeljali Jernej Lorenci, Vito Taufer, Matjaž Pograjc, Ivan Peternelj, Oliver Frljić, Vinko Möderndorfer in Ivica Buljan. In na to pot bomo drzno, z velikim spoštovanjem in veseljem stopili vsi, ki ustvarjamo v našem gledališču, upamo pa, da se nam bodo pridružili tudi naši gledalci. Kajti prav ganljivo je, da je vsaka od odrskih umetnin, ki so pred nami, podoba o svetu, na katerega se spušča nebo z vso svojo težo, a je na koncu predora, po katerem gremo, kljub temu bleščeča in osvobajajoča luč kot srž življenja. Nenavadno je, koliko upanja se skriva v predstavah naše nove sezone, ki nam pripoveduje predvsem o umetnosti in moči erosa.
Matjaž Pograjc je o svojem spopadu s peklom Peklenske pomaranče zapisal, da bo dvignil svoj meč, svoje pero, svojo režijsko roko zato, da bi opisal boljši in lepši svet. Zdi se, da bomo v Slovenskem mladinskem gledališču v novi sezoni vsi skupaj ubrali podobno pot: prek trnja do zvezd.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/slovensko-mladinsko-gledali%C5%A1%C4%8De-sezona-2009-2010