Najave Zavoda Emanat

Avtor: Zavod Emanat

V prvih mesecih leta 2011 bo zavod Emanat pripravil v Ljubljani 3 umetniške delavnice: kreativno delavnico Imaginarij #1 pod vodstvom Maje Delak, plesno delavnico Antona Lackhyja in redno tedensko vokalno delavnico Irene Tomažin. V okviru 5. Mednarodnega plesnega festivala Gibanica bosta na vrsti predstavi Zamrznjene podobe avtorjev Wande in Nove deViatorja ter solistična predstava Sad sam /Almost 6/ Matije Ferlina.


Maja Delak, Luka Prinčič / foto Mitja Kobal

Januar:

Irena Tomažin:
GLASNA DELAVNICA
Redna tedenska delavnica za vse, ki jih zanima vokalno izražanje

vsako sredo od 17.00 do 19.30 - studio JSKD, dvorana Cepetka, Cankarjeva 5 (zadnje nadstropje) Ljubljana (bivša stavba Ministrstva za kulturo)

Mesečna cena delavnice: 40 EUR (4 x 2,5 ure). Prijave na: info@emanat.si ali direktno na: irena.tomazin@gmail.com

"Glas ima več teles, telo ima pa več glasov. Tako nikoli ne zmanjkata drug drugemu. Višina je odvisna od tega, kako globoko stojiš, globina pa od tega, kako visoko tvoja domišljija skače. Da si uglašen začutiš tako, da, ko drugi poje, tebi nekaj med rebri vibrira. Malo višje ali pa malo nižje. Odvisno, v katerem telesu si. Odvisno, v katerem glasu poješ, v katerem slišiš… Lahko pa začutiš tudi tako, da nič ne začutiš – ker te več ni, si pa ves v petju. Takrat, ko pozabiš besedilo, trkaš na vrata, skozi katera vstopa improvizacija, inovacija, pa še kakšna na iiii, katero si pa, hvala pesmi, pozabil. Ko fušaš, fušaš. Lahko pa znotraj tega slišiš še glas, ki ti uhaja in se hoče igrat s tabo. Če imaš tekst, nimaš pa še melodije, se moraš samo postaviti v tišino in jo poslušati toliko časa, dokler z mrmranjem ne zapelješ ritma, da te ugrizne v telo. Da bi se slišal, moraš biti pogumen. Odpri že ta vrata in se začni igrat. Maaa, v bistvu je petje (samo) petje…"
Irena Tomažin

Irena Tomažin je plesalka, pevka in performerka. Do sedaj je ustvarila štiri avtorske predstave in sodelovala z mnogimi slovenskimi režiserji in koreografi. Svoje plesno-gledališko izobraževanje je izpopolnjevala v Plesnem teatru, v programih Laboratorij zavoda En Knap, v Agonu zavoda Emanat, v seminarju sodobnih scenskih umetnosti zavoda Maska, ter na mnogih delavnicah doma in v tujini (Maja Delak, Mala Kline, Josef Nadj, Ann Populis, Wendy Huston, Nhandan Chirco, Maud Robard, Maisternia Pisni, Teater Zar, Piotor Borowsky, Gey Pin Ang, Mark Tompkins, Ko Murobushi, Tanja Zgonc, Zygmund Molik, Jonathan Hart Makwaia, Sebastian Horvat…). Leta 2004 je bila štipednistka DanceWeba festivala ImPulsTanz na Dunaju. Leta 2007 je bila izbrana v pet tednov trajajoči Atelier delavnic in ustvarjanja v Wroclawu za Grotowsky Institute. Ima tudi svoj projekt za glas in diktafone, ki se imenuje »iT«, s katerim je nastopala po festivalih doma in v tujini, ter sodeluje pri Kolektivu Bast Alda Ivančiča; sodelovala je tudi z različnimi slovenskimi in tujimi glasbeniki (Alzheimer trio, N'toko, Gredoč, Tomaž Grom, Seijiro Murajama, Emanuela Pelegrini…). Za svoje delo Kaprica  in (S)pozaba kaprice je leta 2006 prejela nagrado Liberalne akademije Zlata ptica. Poučuje tudi delavnice glasu; v letu 2008/2009 pa je poučevala sodobno plesno tehniko na Srednje vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana. Pri mentorju Mladenu Dolarju študira na podiplomskem študiju iz filozofije.

***
Maja Delak: IMAGINARIJ #1
8 dnevna kreativna delavnica
17. - 28. 1. 2011 - ponedeljek-četrtek od 10.00 do 15.00 - Dvorana Wolfy, Parmova 25, Ljubljana

Dvotedenska delavnica, od ponedeljka do vključno četrtka, bo potekala od 10.00 do 15.00. Delavnica je brezplačna in je namenjena omejenemu številu udeležencev (največ 10).

Dobrodošli plesalci, igralci, naturščiki, vokalisti, videasti, inštrumentalisti, performerji in vsi ostali, ki bi vas zanimalo sodelovati. Predprijavo s petimi stavki o sebi pošljite na elektronski naslov maja@emanat.si (Maja Delak).
 
Delavnica »Imaginarij #1« koregrafinje, plesalke in performerke Maje Delak je usmerjena na začetek raziskave performativnih možnosti afektov - predvsem se bo delavnica osredotočila na »sram«. Delo je namenjeno preizkušanju izhodišč za proces predstave v nastajanju in množenju vprašanj na predlagano temo.
 
Maja Delak je koreografinja in plesalka, ki je študirala sodobni ples na CNDC L’Esquisse v Angersu v Franciji in na številnih plesnih seminarjih, ki so jih vodili mednarodno uveljavljeni pedagogi. Bila je aktivna in stalna članica v mednarodni plesni skupini En-Knap med letoma 1993 in 2002 ter idejna vodja realizacije gimnazijskega programa za sodobni ples, ki ga izvaja Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana. V svojem opusu plesno-gledaliških in večmedijskih predstav je prepotovala številne svetove, ki se kljub različnim tematikam in načinom dela kot presečne množice družijo v sidrišče avtoričine plesne poetike, v kateri vedno bolj jasno določa metodologije sodobnega plesa. Leta 2006 je ustanovila Zavod EMANAT, v katerem si prizadeva za afirmacijo sodobnega plesa – tako s produkcijami predstav kot s knjižnim programom (zbirka Prehodi) ter izobraževanjem (AGON). Leta 2010 je prejela nagrado Prešernovega sklada za predstave Drage drage, Serata Artistica Giovanile in Poti ljubezni ter za njen prispevek k afirmaciji sodobnega plesa.

***
Februar:

17. 2. - Wanda & Nova deViator: Zamrznjene podobe - Festival Sarajevska zima 2011

24. - 27. 2. -  Wanda & Nova deViator: Zamrznjene podobe in Matija Ferlin: Sad sam /almost 6/  - 5. slovenski plesni festival Gibanica, Ljubljana



***
Marec:

Anton Lachky (Belgija/Slovaška): PLESNA DELAVNICA
Intenzivna 4 dnevna plesna delavnica za izkušene plesalce in gibalce
12. - 15. 3. 2011 od 15.30 do 19.30 - Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana

Cena delavnice (16 ur) = 60 EUR. Prijave s kratko predstavitvijo pošljite na: info@emanat.si. Organizacija: Zavod EMANAT v sodelovanju z zavodom Bunker /SMEEL. Delavnica bo razdeljena na plesni trening (class), plesno delavnico (kreativno delo) in kompozicijo.

Plesna tehnika Tona Lackhyja temelji na užitku pri plesu, poučevanje pa na celoviti koordinaciji telesa in prestopanju gibalnih in časovnih omejitev. Izolacija: ob vstopu v prostor plesalci ne smejo pozabiti nobenega dela telesa in poskušati gibanje pospešiti. Veselje: za gibanje je potrebna koncentracija, vendar ob sočasnem užitku in veselju do gibanja. Za gibanje je potrebno vznemirjenje, kar pa ne sme plesalca ovirati pri gibalni tehniki.

Plesna delavnica bo vključila kreativno delo in pokazala udeležencem načine kako ustvariti plesni material, poglobiti gibanje in doseči celovitost pri oblikovanju giba. Kompozicijski del bo pri oblikovanju plesnih fraz vključil gibalne kvalitete posameznih udeležencev.

Anton Lachky je rojen na Slovaškem leta 1982. Pri petih letih je začel plesati v folklorni skupini Maly Vtacnik, ki je gostovala po Evropi in ZDA. Kasneje se je 5 let plesno izobraževal na konservatoriju v Banski Bystrici in v času študija ustvaril številne manjše koreografije. Po opravljeni diplomi je nadaljeval magisterski študij umetnosti, ki ga je uspešno zaključil v Bratislavi. Leta 2002 je začel šolanje na PARTS (belgijski plesni akademiji A.T de Keersmaeker), samo nekaj mesecev kasneje pa se je pridružil Akram Khan Company v plesni predstavi "Ma". Po dveh in pol letih gostovanj s skupino se je ustalil v Bruslju kot kot koreograf v svobodnem poklicu. V tem času je tudi soustanovil plesno skupino "Les SlovaKs collective".  Zadnjih 5 let je kot gostujoči koreograf sodeloval v Studiu Danza (Slovaška), Company dot 504 (Praga), s Helsinškim mestnim gledališčem (Finska). Anton Lachky je pri svojem pedagoškem delu razvil posebno plesno in gibalno metodo, navdihnjeno z njegovim večletnim ukvarjanjem z ljudskimi plesi in folkloro. Poučuje v številnih državah po svetu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/najave-zavoda-emanat