Betontanc s predstavo "Show Your Face" navdušil newyorško publiko

Avtor: STA

Slovenska skupina Betontanc je v okviru svoje že 6. ameriške turneje v ponedeljek nastopila v newyorškem gledališču LaMama z gledališko-plesno predstavo "Show Your Face" in navdušila razprodano dvorano s svojo brez-obrazno in brezimno lutko v animaciji latvijske skupine Umka.LV in slovenskih igralcev.



"Absolutno fantastično. V zadnjih desetletjih sem videla veliko gledaliških predstav in ta ima kakovostno vsebino, nastope, glasbo, luč. Občinstvu je bila predstava zelo všeč," je povedala umetniška direktorica ene najbolj priznanih ustanov za sodobni ples v mestu Dance Theater Workshop Carla Peterson, ki Betontanc pozna že s prejšnjih gostovanj v ZDA in po Evropi. Betontanc v New Yorku nastopa v okviru festivala "Under the Radar".

"Show Your Face" je predstava o sleherniku v današnji družbi, žanrsko pa združuje vse od fizičnega gledališča, gledališča objektov do tekstov in pesmi, ki jih v živo izvajata duo Silence in latvijski saksofonist Ugis Vitins. Predstava je nastala kot mednarodni projekt, kjer so se združili Betontanc, režiser Matjaž Pograjc, mladi latvijski mojstri gledališča objektov Umka.LV, slovenski glasbeni duo Silence ter latvijski glasbenik Ugis Vitins. Tema predstave je brezimnost in "brezobraznost" vsakega posameznika, v predstavi se lahko prepozna ali najde vsak človek iz današnjega globalnega sveta.

Betontanc je svojo zadnjo ameriško turnejo skupaj s tremi Latvijci Andrisom Kalnozolsom, Gintsom Širmelisom in Marcisom Lacisom iz skupine Umka.LV začel 6. januarja z gostovanjem v Minneapolisu, ki je s tremi predstavami trajalo do 8. januarja. V Minneapolisu so bile predstave v dvorani Walker Art Center v okviru festivala "Out There", ki je neke vrste pregled sodobnega evropskega gledališča. O predstavi je pisal tudi osrednji časopis Minneapolisa StarTribune, ki jo je ocenil kot vredno ogleda.

V ekipi, ki se bo po današnji drugi in zadnji predstavi v New Yorku predstavila še v Chicagu in Los Angelesu, so še igralci/plesalci Primož Bezjak, Andreja Kopač, Branko Potočan in Katarina Stegnar. Režiser Matjaž Pograjc jih je spremljal v Minneapolisu in New Yorku, v nadaljevanju turneje v Chicagu in Los Angelesu pa jih prepušča lastnim veščinam. "Ljudem zaupam, da grem po New Yorku domov, Chicago in Los Angeles pa bodo speljali sami in bodo velike zvezde," je dejal Pograjc.

Na vprašanje, kako je prišlo do predstave, je Pograjc povedal da je zamižal in obrnil globus, prst pa se mu je ustavil na Latviji, kamor je odpotoval in opravil avdicije. "Pred nekim supermarketom sem našel tri čudake, ki pijejo pivo iz plastične steklenice in jih vprašal kaj delajo. Rekli so, da 'object theater', nakar sem vprašal, kaj je to in pozneje sem začutil, da je to to, ker so bili še bolj prismuknjeni, kot jaz," je dejal Pograjc in izrazil upanje, da bo predstava, ki jo je označil za "dojenčka", postala "najstnik" oziroma bo na programu še nekaj časa.

Turneja v Chicagu bo potekala do 16. januarja v muzeju sodobne umetnosti v okviru festivala "Global Stages Series", kjer bo imel Betontanc tri predstave. Nazadnje pa bodo gostovali v Los Angelesu do 23. januarja, kjer bodo imeli v gledališču REDCAT pet predstav.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/betontanc-s-predstavo-show-your-face-navdusil-newyorsko-publiko