Janusz Kica s Shakespearovo komedijo Kar hočete o tveganju v ljubezni

Avtor: STA

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v soboto premierno uprizorila komedijo Williama Shakespeara Kar hočete, ki jo je zrežiral Janusz Kica. Po besedah umetniškega vodje Drame Vilija Ravnjaka gre za "zrelo klasično sodobno dramsko uprizoritev" enega najbolj veselih Shakespearovih del.



Shakespeare je vedno izziv za ustvarjalce, saj omogoča najrazličnejše interpretacije, je na današnji novinarski konferenci v Mariboru poudaril Ravnjak. Dejal je, da je za gledališče velika sreča, da predstavo režira umetnik, ki zna odkriti nove razsežnosti dela.

"Neverjetno, kaj vse je mogoče narediti s Shakespearom," je dejal Kica. Komedijo Dvanajsta noč ali Kar hočete je izbral, ker spaja različne žanre, saj gre za mračno komedijo, ki v svojem bistvu združuje tako tragične kot komične elemente.

V predstavi bodo nastopili Eva Kraš, Ksenija Mišič, Vlado Novak, Tadej Toš, Branko Jordan, Mateja Pucko, Aleš Valič, Matija Stipanič, Matevž Biber, Nejc Ropret, Davor Herga, Viktor Meglič in Zvone Funda.

Komedijo Dvanajsta noč ali Kar hočete, ki jo strokovnjaki opisujejo kot Shakespearovo najboljšo ali vsaj najbolj zrelo komedijo, so prvič uprizorili na večer pred svetimi tremi kralji, to je na 12. noč po božiču, leta 1601 na dvoru kraljice Elizabete I..

"To je zadnji dan, ko je še mogoče izživeti norost, potem nastopi post," je pojasnil Kica. Takšno vzdušje je želel prikazati v predstavi, kot glavno temo zgodbe pa je poudaril ljubezen oziroma vprašanje, koliko je človek zanjo pripravljen tvegati. "Na koncu je jasno, da je ljubezen težek posel," je dodal.

Shakespearova Kar hočete, ki bo v Drami SNG Maribor uprizorjena že petič, je komedija neverjetnih pripetljajev, nenadejanih ljubezenskih zapletov, preoblek, identifikacijskih zamenjav in sarkastičnih norčevanj. Začne se kot mešanica žalostnih razhajanj od ljubljenih bratov in sester, nadaljuje kot iskanje romantičnih simpatij in sanjavih podob o ljubezni, norčavih komičnih prizorov, začinjenih z blagim sarkazmom in ironijo, konča pa se z bombastičnim srečnim koncem.

Kica to delo na oder postavlja že drugič. V sezoni 1996/97 je komedijo režiral že v gledališču v nemškem Koblenzu, po 15 letih pa mu je branje tega Shakespearovega dela odprlo nove idejne premisleke, poudarke in rešitve.

Slovenska gledališka pot Poljaka Janusza Kice se je začela januarja 1994, tokratna predstava pa je njegovo četrto delo pod okriljem mariborske Drame.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/janusz-kica-s-shakespearovo-komedijo-kar-ho%C4%8Dete-o-tveganju-v-ljubezni