V Maskini zbirki Transformacije je izšel zbornik NE,

Avtor: Maska

Zbornik NE, je že 29. izdaja v Maskini zbirki Transformacije in prinaša izčrpno refleksijo enega najbolj zanimivih scenskih projektov v zadnjem desetletju, Vie Negative. Projekt, ki je odprl mnoga vprašanja sodobnih scenskih umetnosti in v gledališče na radikalen način vpeljal elemente performansa in body arta je doživel veliko afirmacijo v Sloveniji in v tujini.



Vii Negativi je uspelo temo sedem smrtnih grehov narediti za temo sodobnega gledališča in nasloviti številna vprašanja: implicitnen in ekspliciten metaperformativen in metagledališki dialog, v katerega performerji in avtorji vstopajo z zgodovinskimi poetikami ali konkretnimi deli umetnosti performansa (bodyart-a in avtobiografski performans); testiranje učinkov scenskega performativa, uprizoritve teorije (teatra, performansa...); interakcijo med performerji in gledalci na navidez nasprotnih straneh izvedbene situacije; strategijo političnosti izvedbe; kontekstualiziranje estetike, etike in politike dela...

Knjigo je uredil hrvaški teoretik scenskih umetnosti Marin Blažević. Zbornik na 216 straneh prinaša izčrpno dokumentacijo dela Vie Negative ilustrirano s 132 črno-belimi fotografijami, pogovorom z ustvarjalci ter eseji Blaža Lukana, Floriana Malzacherja, Nataše Govedić, Une Bauer, Analise Sacchi in Bojane Kunst.

Knjiga bo kot del dveh performansov predstavljena v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana

28. januar ob 20h:
LOV NA REALNO

Performans esej, v katerem Bojan Jablanovec s performerji Vie Negative v dveh urah demonstrira in analizira vse uprizoritvene strategije Vie Negative od 02 do 08. Performans temelji na besedilu Blaža Lukana Izbris gledalca, ki je v celoti objavljen v knjigi NE,.

29. januar ob 20h
BALKANSKA ZVEZA

Zveza treh performansov, ki v režiji Slovenca (Bojan Jablanovec) povežejo Hrvata (Boris Kadin) in Srba (Kristian Al Droubi) v kontekstu Josepha Beuysa (performans Kaj mi je povedal Joseph Beuys, ko sem mrtev ležal v njegovem naročju), Marine Abramović (performans Igra z zobotrebci) in teoretske refleksije Bojane Kunst (performans Intervju z umetnikom, ki temelji na eseju Nemoč radikalne potrošnje v celoti objavljenem v knjigi NE,).

Na obeh performansih bo tudi urednik zbornika NE Marin Blažević. Prav tako bo knjiga v času od 26.1. do 30.1.2011 v Stari mestni elektrarni na voljo po ugodnješi ceni – 16,00 EUR. Redna cena knjige je 19,00 EUR.

 

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-maskini-zbirki-transformacije-je-iz%C5%A1el-zbornik-ne