Smradek in druščina premierno v Festivalni dvorani

Avtor: STA

V Festivalni dvorani je bila v nedeljo ob 17. uri premiera predstave Smradek po besedilu pesnice, pisateljice in vsestranske ustvarjalke Svetlane Makarovič. Avtorica se v predstavi poigrava z idejo lepote in čistoče na eni ter umazanije in smradu na drugi strani. Smradek je uvedel serijo Otroških gledaliških matinej ljubljanskega Pionirskega doma.



Pravljični boj med dobrim v podobi cvetlic in dišav ter slabim, utelešenem v muhah in njihovemu vodji Smradku, je režirala Bjanka Kršmanc. Otroci skozi predstavo na zabaven in dinamičen način, z obilico plesnih in pevskih vložkov, spoznajo razliko med čistočo in umazanijo. Lepoto in čistost simbolizira prava ljudska pesem, umazanijo pa rap, kot sinonim poseganja človeka v naravo, so sporočili s Pionirskega doma.

V predstavi, namenjeni otrokom od tretjega leta dalje, so nastopili igralci gledališkega studia Pionirski dom. V naslovni lik Smradka se je prelevil Primož Gorišek. Pod oblikovanje kostumov se podpisuje Jasna Slaček, za koreografijo je poskrbel Miha Furlan, za glasbeno podporo pa Andrej Pekarovič.

V sklopu Otroških gledaliških matinej centra za kulturo mladih Pionirski dom bodo v naslednjih mesecih na oder postavili še predstave Žogica Marogica, Rap simfonija in Coprnica Zofka ter dve predstavi učencev Srednje vzgojiteljske šole. Serijo matinej bo junija sklenila zmagovalna predstava 9. otroškega festivala gledaliških sanj.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/smradek-in-dru%C5%A1%C4%8Dina-premierno-v-festivalni-dvorani