Januarja v Španskih borcih

Avtor: Center kulture Španski borci

Ta mesec v Španskih borcih: plesni solo Jordija Casanovasa Pobeg Vitruviana, glasbeno-plesna improvizacija v okviru Neforme, gledališki dogodek E.P.I. centra, predstava Humus vertebra koreografinje Karine Ponties ter otroški predstavi Pojoči grad Andersena in Dinozavri v cirkusu Saše Jovanovića.



Prva premiera, s katero pri Španskih borcih vstopajo v novo leto, je Pobeg Vitruviana (7. in 8. 1.), sonorični plesni solo katalonskega umetnika Jordija Casanovasa v režiji Hanne Preuss. Preussova je ustvarila pojem in pojav sonoričnega gledališča, ki se ukvarja z izraznim in čustvenim delovanjem ter inovacijo zvoka v gledališču. Za vse, ki so v Španskih borcih zamudili Casanovasov prvi plesni solo v karieri, septembrski Jukebox, bo to vnovična priložnost za doživetje tega plesnega virtuoza in tudi sonoričnega gledališča.

Tri plesalce in dva glasbenika bo 13. 1. znova zdužila že osma Neforma, serija glasbeno-plesnih improvizacij Zavoda Sploh, ki 18. 1. organizira tudi koncert v seriji Raziskava-refleksija in Maksimatika 5.

E.P.I. center, kulturni zavod za neodvisno gledališko produkcijo, pa januarja v Borcih predstavlja »gledališki dogodek v treh nadaljevanjih po motivih reteatralizirane pripovedi za samoukinitev« (18., 19. in 20.).

Petek 28. z gostovanjem belgijske koreografinje Karine Ponties pomeni vrhunec meseca na področju uprozoritvenih umetnosti v Španskih borcih: pravljična atmosfera, komedija, melanholična nežnost, ples in akrobatiko, pantomima in nouveau cirque v predstavi Humus vertebra (program Uvoz-izvoz Zavoda EN-KNAP).

V januarju opozarjamo še na dva vrhunca v okviru otroškega programa, ki sicer kontinuirano poteka v Španskih borcih: premiero izvirne uprizoritve Andersenove pravljice Pojoči grad – multimedijskega performansa, v katerem se stripovske ilustracije in koncert povezujejo z lutkovnim gledališčem na izvirnih glasbenih inštrumentih (26. in 27. 1.). Prav tako premierno pa bo predstavljen Lutkovni spektakel Dinozavri v cirkusu Saše Jovanovića (29. in 30. 1.), po slikanici uveljavljene avtorice Lile Prap, v katerem se dinozavri učijo veščin, potrebnih v sodobnem svetu.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/januarja-v-%C5%A1panskih-borcih