Turneja skupine Betontanc v ZDA

Avtor: Bunker

V četrtek, 6. januarja se s predstavo Show your face! v Minneapolisu začenja ameriška turneja Betontanca, ki bo trajala vse do 24. januarja. Predstavo bodo odigrali trinajstkrat, gostovali bodo na štirih odrih v štirih zveznih državah ZDA. Skupina Betontanc je v svoji zgodovini v ZDA gostovala že petkrat, nazadnje leta 2006 s predstavo Wrestling Dostoievsky.


foto Gints Malderis

Plesno-gledališka skupina Betontanc je bila v 90-ih eden izmed prvih slovenskih umetniških »produktov« in je gostovala po vseh pomembnejših odrih sveta. Takrat so za njihov opis parafrazirali kar Brechta in trdili, da je Betontanc »skupina, ki je s svojimi predstavami prepotovala svet, menjajoč dežele pogosteje kakor čevlje«. V svet so ponesli ne samo slovenske predstave, ampak vtis, da je pri nas uprizoritvena scena sodobna, mlada, polna naboja in zgodb, ki si jih želi povedati.

To bo že šesto gostovanje skupine Betontanc v ZDA, njihove predstave pa nikoli niso ostale neopažene, prav nasprotno, doživele so odlične kritike v priznanih časopisih (New York Times, Los Angeles Times …), navdušen odziv občinstva in povabila gostujočih programerjev na njihove odre in festivale. Zato smo prepričani, da se tudi tokrat pot predstave ne bo končala, prav nasprotno, verjamemo, da se bodo vrata ponovno na stežaj odprla in omogočila predstavi nadaljnja gostovanja, tako na ameriški celini kot tudi drugje, saj omenjena gledališča, predvsem pa festival Under the Radar v New Yorku, vsako leto obišče več kot 600 programerjev festivalov in gledališč z vsega sveta.

Njihova mednarodna pot ostaja razpredena po vsem svetu in od čertrtka naprej bodo s predstavo Show your face!, ki je nastala v sodelovanju z latvijsko skupino Umka.LV, že šestič gostovali v ZDA. Turneja bo imela štiri postanke v referenčnih predstavitvenih prostorih:


 Show your face! je predstava o sleherniku v današnji družbi, žanrsko pa združuje vse od fizičnega gledališča, gledališča objektov do izpiljenih tekstov in songov, ki jih v živo izvaja Silence in latvijski saksofonist Ugis Vitins.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/turneja-skupine-betontanc-v-zda