Filmski in gledališki ustvarjalci iz BiH protestirali proti zaprtju iranskih kolegov

Avtor: STA

Približno 50 gledaliških in filmskih ustvarjalcev iz BiH je v ponedeljek protestiralo pred iranskim veleposlaništvom v Sarajevu proti zaporni kazni, ki je bila pred tednom dni izrečena iranskima režiserjema Džafarju Panahiju in Mohamedu Rasulovu."Grozljivo je, da obstajajo v 21. stoletju fašistični sistemi, ki ne dovoljujejo svobode govora, izražanja, umetnosti", je dejala bosanska režiserka Jasmila Žbanić, ki je leta 2006 prejela berlinskega zlatega medveda za film Grbavica.

"Na protest sem prišla, da bi izrazila podporo kolegu Panahiju, ki sem ga spoznala v Berlinu. Resnično mi je žal, da se mu je to zgodilo", je povedala novinarjem. "Iranska vlada terorizira svoje državljane", je še dejala in dodala, da vsebina filmov ne bi smela biti razlog za njihovo prepoved.

Kljub nizkim temperaturam in sneženju so protestniki predvajali enega od Panahijevih filmov na platnu, razpetim nasproti iranskega veleposlaništva.

Pred tednom dni je iransko sodišče na podlagi nejasnih obtožb delovanja proti vladajoči politiki na šest let zapora obsodilo cineasta Džafarja Panahija in Mohameda Rasulova. Oba filmska ustvarjalca sta podpornika iranskega opozicijskega Zelenega gibanja.

Panahijev film Beli balon ("Badkonake sefid") je leta 1995 odprl prvi sarajevski filmski festival, Panahi pa je festival obiskal leta 2001, ko je bil prikazan njegov film Krog ("Dayereh").

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/filmski-in-gledali%C5%A1ki-ustvarjalci-iz-bih-protestirali-proti-zaprtju-iranskih-kolegov