Na Ptuju soočenje Picassa z nacističnim režimom

Avtor: STA

Mestno gledališče Ptuj bo 5. januarja premiero uprizorilo biografsko dramo Picasso v režiji Mihe Alujeviča. V njej bo Radko Polič - Rac upodobil kontroverznega španskega umetnika Pabla Picassa, ki ga bo Pia Zemljič v vlogi nemške kulturne atašejke poskušala prepričati, da podpiše svojo sliko, ki jo bodo nacisti nato zažgali.



Drama ameriškega pisca Jeffreyja Hatcherja iz leta 2003 je postavljena v čas II. svetovne vojne, ko je bil nacistični režim na vrhuncu, je pojasnil vodja gledališča Peter Srpčič.

Vrh nacistične stranke je nemški kulturni atašejki v Parizu zadal nalogo, da odkrije, katera od treh Picassovih slik, ki so jih zaplenili judovskim družinam, je original. Verodostojnost slik mora potrditi umetnik osebno, kajti na nobeni od njih ni njegovega podpisa. Tista, ki jo bo Picasso podpisal, bo potem sežgana skupaj z deli drugih za nemški rajh spornih avtorjev.

Srečanje hladne nemške lepotice in temperamentnega španskega umetnika se sprevrže v dvoboj dveh različnih svetov. "Znan kot zapeljivec, Picasso igra na karto moškosti, zato se zapleteta v zanimivo igro med moškim in žensko," je pojasnil Srpčič.

Skozi predstavo gledalci sledijo Picassovemu življenju in ustvarjanju, zato je to po besedah Srpčiča biografska drama.

To je že drugo sodelovanje Radka Poliča - Raca z Mestnim gledališčem Ptuj. Prvič je sodeloval v predstavi Gregorja Strniše Žabe, ki je na letošnjem Borštnikovem srečanju prejela nagrado društva gledaliških kritikov in teatrologov. V omenjeni predstavi je igrala tudi Pia Zemljič, ki je za vlogo dobila Borštnikovo nagrado.

Četrta premiera tega gledališča v sezoni 2010/2011 bo na sporedu 5. januarja ob 19.30. Marca pripravljajo igro Strežni jašek v režiji Jerneja Kobala, maja pa načrtujejo še premiero Hamleta v režiji Sebastijana Horvata, s katero bodo obeležili 50-letnico dela Radka Poliča - Raca. Sledila bo še predstava Aulularija ali Komedija o loncu režiserja Borisa Kobala.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-ptuju-soo%C4%8Denje-picassa-z-nacisti%C4%8Dnim-re%C5%BEimom