Slovensko mladinsko gledališče - Bilanca 2010

Avtor: SMG

Enaindvajset predstav v tujini in petinpetdeset po Sloveniji, gostovalni rekord Slovenskega mladinskega gledališča. Poleg tega v letu 2010 priznanje Nedi R. Bric ter Janji Majzelj, nagrada »prijatelji MOT-a« in dve nagradi na Borštnikovem srečanju.



Kmalu se bo od leta 2010 poslovilo tudi Slovensko mladinsko gledališče. V tem letu je v SMG nastalo šest premier.

Prva je bila Šumi, zadnja drama Petra Božiča, v režiji Vinka Möderndorferja in z Robertom Prebilom v vlogi Chubbyja. Slovensko mladinsko gledališče je marca v sodelovanju s Slovenskim gledališkim muzejem, z AGRFT in Kinom Šiška pripravilo tudi simpozij o dramatiki Petra Božiča, katerega zbornik je tik pred izidom.

V Sloveniji je prvič režiral Oliver Frljić; nastal je angažiran, zelo odmeven avtorski projekt Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!, ki ga je ustvaril skupaj z igralci SMG ter dramaturgoma Tomažem Toporišičem in Borutom Šeparovićem.

Režiser Ivica Buljan se je lotil Vampirja po pesnitvi Mladenič Marine Cvetajeve; naslovno vlogo je zaupal Primožu Bezjaku, njegovo strastno ljubico pa igra Janja Majzelj.

V koprodukciji z Anton Podbevšek Teatrom iz Novega mesta smo ustvarili Shakespearovega Kralja Leara v režiji Matjaža Bergerja, v katerem se je kot Lear predstavil Pavle Ravnohrib, vloge njegovih hčera pa so odigrale Romana Šalehar, Dragica Potočnjak in Jana Menger.

Po monodrami Normana Allena je nastal Zadnji ples Nižinskega v režiji Marka Mlačnika; Vaclava Nižinskega igra Primož Bezjak.

Zadnja premiera leta 2010 je bila Oliver Twist Charlesa Dickensa v priredbi Blažke Müller Pograjc in režiji Matjaža Pograjca, v katerem smo si lahko ogledali številne sijajne kreacije šestnajstčlanske igralske zasedbe (med igralci so Katarina Stegnar, Ivan Peternelj, Matej Recer, Janja Majzelj, Neda R. Bric idr.).

Slovensko mladinsko gledališče na vseh koncih sveta
Leta 2010 je Slovensko mladinsko gledališče v tujini odigralo enaindvajset predstav. Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! v režiji Oliverja Frljića je presenečal gledalce na festivalih MES v Sarajevu, MOT v Skopju, Dnevi satire v Zagrebu in na Festivalu malih odrov na Reki. Prvo gostovanje te predstave v tujini v letu 2011 se bo zgodilo marca v gledališču La Mama v New Yorku.

»Videli smo pravo, angažirano, pomembno, nesramno, politično, postdramsko, postmoderno gledališče, ki se ukvarja z nami in s časom, v katerem živimo.« (Goran Cvetković, Radio Beograd)

»Osebne zgodbe igralcev, povezane s Slovenijo, Jugoslavijo in širšim okoljem, odnos do 'tujcev', stališča do Srbov in Hrvatov, 'agresorjev' in 'žrtev', so preobraženi v niz šokantnih odrskih flešev, ki odpirajo temne luknje njihove in naše politične zavesti.«
(Bojan Munjin, Novosti)

Eda – Zgodba bratov Rusjan po drami Nede Rusjan Bric in v njeni režiji se je predstavila v SSG Trst, v okviru Expa v Šanghaju in na festivalu CITEF v Kairu.

Amado mio v režiji Ivana Peternelja po Pasoliniju sta Ivan Peternelj in Blaž Šef odigrala na festivalih MOT v Skopju, UdinEstate v Vidmu in Queer Zagreb. Predstava se januarja odpravlja v Čile.

»Slovenska gledališka hiša dokazuje, da je v prirejanju književnih del v odrska še zlasti vešča, kakor se je izkazalo tudi ob izvrstnem ugledališčenju Zločina in kazni, ki ga je gostil čedajski Mittelfest. V pisavi slovenskega gledališča se začrtuje Pasolini, ki je iskren v svojih nasprotjih, občutljiv v svojem čustvovanju, odločen v zadovoljevanju želja, gotov v svoja prepričanja, pa vendar plah in nezavarovan v odnosih z drugimi.«
(Gianni Cianchi, Il giornale del Friuli)

»Amado mio je eden najlepših poganjkov prefinjene estetike, ki jo neguje Slovensko mladinsko gledališče, predstava, ki vas bo vsrkala v pridušeno vzdušje, v briljantne režijske rešitve, ki spominjajo na slike starih mojstrov. S tako rekoč minimalnimi sredstvi je režiser Ivan Peternelj ustvaril vzporeden in zelo živ univerzum, ki je nepremagljivo privlačen kot tiste otroške krogle, v katerih, če jih pretresete, pada sneg iz sanj.«
(Mimoza Petrevska-Georgieva, Nova Makedonija)

Zločin in kazen v režiji Diega de Bree po Dostojevskem in z Matijo Vastlom v vlogi Raskolnikova je navduševal na festivalih Mittelfest v Čedadu, Grad Teatar Budva in na 12. iberoameriškem gledališkem festivalu v Bogoti.

»Nesmrtnega antijunaka je utelesil izvrstni Matija Vastl, popoln igralec za trpečega Rodjo, ob njem pa sliko likov, ki oživljajo Zločin in kazen – naj tokrat v poklon tej sijajni produkciji Slovenskega mladinskega gledališča zapišemo naslov v slovenščini – sestavljajo drugi močni igralci. Intenzivna, ostra, velika predstava zaradi natančnosti detajlov, glasbene podlage, izbire simbolov ...« (Lucia Aviani, Messagero Veneto)

»Čudovita priredba v eni najbolj hvaljenih predstav festivala in gotovo eno najboljših v sekciji, posvečeni dramskemu gledališču.«
(Alberto Rochira, Il Piccolo)

»Igralcem Slovenskega mladinskega gledališča bi človek najraje več minut ploskal, ker vsakič, ko stopijo na oder, tam pustijo svojo dušo. […] Čeprav vsi zavidljivo obvladajo gledališko tehniko, je tisti, ki v tej priredbi Zločina in kazni 'ukrade' predstavo, iz očitnih razlogov  Matija Vastl v vlogi Rodiona Romanoviča Raskolnikova. To, kar počenja Slovensko mladinsko gledališče – ne potuje zaman vse leto po najpomembnejših svetovnih festivalih in prav oni so na Iberoameriški festival do zdaj pripeljali največ produkcij –, je gledališče v svojem najčistejšem izrazu. Brez izumetničenosti.«
(Laila Abu Shibab, vive.in/Bogota)

Hiša Marije Pomočnice v režiji Silvana Omerzuja po Cankarju se je predstavila na 16. mednarodnem festivalu iger, prijetnih in neprijetnih v Lodžu.

»Na XVI. festivalu prijetnih in neprijetnih umetnosti smo pozdravili prve goste iz tujine. Mladinsko gledališče iz Ljubljane se je predstavilo s Hišo Marije Pomočnice, ki zagotovo ni sestavljena iz prijetnih prizorov – in ne zato, ker bi bila predstava slabo narejena. Ravno nasprotno – grozo vzbujajoča zgodba umirajočih deklic vzbuja močna čustva. Predstava se človeka dotakne in ga pretrese.«
(Olga Ptak, Dziennik Teatralny/Lodž)

»Mladinsko gledališče iz Ljubljane je pokazalo izbrano alternativo na visoki ravni, sama pa njihovo predstavo uvrščam med prijetne.«
(Joanna Rybus, Gazeta Wyborcza/Lodž)

Nižino neba Nebojše Pop-Tasića smo odigrali v gledališču ZKM v Zagrebu.

»Čeprav je v predstavi najti tudi kakšno zrnce lucidne duhovitosti in čeprav so vse odrske rešitve trpljenja visoko estetizirane, je edini resnični in vsenavzoči občutek bolečina. Zato jo je izjemno težko gledati. Uspe ji prebuditi takšen občutek teže v želodcu, ki se pojavlja, ko smo priče pravemu nasilju, kar je v tem našem otopelem času znak mračne, vendar avtentične, omamljujoče moči.«
(Iva Gruić, Jutarnji list)

Krizantemo na klavirju Janje Majzelj po šansonih Svetlane Makarovič pa smo predstavili v Šentjanžu.

Če predstavam, ki smo jih odigrali v tujini, dodamo še petinpetdeset predstav, ki smo jih odigrali po različnih slovenskih mestih, Slovensko mladinsko gledališče leta 2010 beleži svoj gostovalni rekord.

Nagrajenci leta 2010

Neda R. Bric je za vlogo M v Sli Sarah Kane v režiji Vita Tauferja dobila nagrado ZDUS. Na Tednu slovenske drame je Janja Majzelj za avtorski projekt Krizantema na klavirju prejela nagrado občinstva. Slovensko mladinsko gledališče je v Skopju prejelo nagrado »prijatelji MOT-a« za dolgoletno tesno sodelovanje med tem festivalom in SMG. Na Borštnikovem srečanju pa je avtorska ekipa predstave Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! dobila nagrado za izjemno kolektivno stvaritev, nagrado za mladega igralca v tej predstavi pa Uroš Kaurin.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste spremljali naš program, in vam želimo srečno in uspešno 2011.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/slovensko-mladinsko-gledali%C5%A1%C4%8De-bilanca-2010