Skupščina SSG sprejela statut, ki obeta novo vodstvo gledališča

Avtor: STA

Skupščina Slovenskega stalnega gledališča (SSG) je na včerajšnjem zasedanju sprejela nov statut, na podlagi katerega bo osrednja gledališka ustanova Slovencev v Italiji dobila novo vodstvo oziroma nov upravni svet. Statut bo razrešil tudi nejasnosti glede financiranja gledališča.



Upravni svet bo imel šest članov: predsednika in dva člana bodo imenovali Društvo Slovensko gledališče ter krovni organizaciji Slovencev v Italiji, Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO), ostale tri pa krajevne uprave, to so Dežela Furlanija-Julijska krajina (FJK), Pokrajina Trst in Občina Trst, na svoji spletni strani poroča Primorski dnevnik.

Vse omenjene uprave oziroma organizacije bodo krile stroške za redno delovanje gledališča ter stroške za dvorano. Največji delež, 75 odstotkov sredstev, bo na podlagi novega statuta prispevala deželna uprava FJK, medtem ko bodo ostali člani prispevali po pet odstotkov. Gledališče naj bi še naprej prejemalo tudi prispevke iz italijanskega državnega gledališkega sklada.

Med novostmi je tudi ukinitev funkcije direktorja gledališča, saj bo nov upravni svet na podlagi novega statuta imenoval dva koordinatorja, od katerih bo eden skrbel za umetniško, drugi pa za tehnično in administrativno plat delovanja. Upravni svet naj bi bil imenovan na prihodnjem zasedanju skupščine SSG, ki naj bi bilo do konca januarja.

SSG že dobro leto vodita izredna upravitelja, odvetnik Andrej Berdon in komercialist Paolo Marchesi, ki sta lansko jesen nadomestila upravni svet gledališča. Ta je septembra 2009 odstopil. Mandat, ki jima ga je dala skupščina SSG, naj bi najprej trajal do letošnjega junija. Ker pa ni bilo pogojev za izvolitev novega upravnega sveta, sta Berdon in Marchesi ostala na čelu te ustanove. Pogajanja za izvolitev novega upravnega sveta so zastala prav zato, ker je bil potreben nov statut. Javne uprave so namreč zahtevale večjo zastopanost v upravnih organih SSG.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/skup%C5%A1%C4%8Dina-ssg-sprejela-statut-ki-obeta-novo-vodstvo-gledali%C5%A1%C4%8Da