Pred 100 leti so v Ajdovščini zaigrali prvo slovensko lutkovno predstavo

Avtor: STA

Milan Klemenčič velja za očeta lutkarstva na Slovenskem, včerajšnji datum, 22. december 1910, pa rojstni datum slovenskega lutkovnega gledališča. V Ajdovščini so v spomin na prvo slovensko lutkarsko predstavo odkrili spominsko obeležje ter pripravili osrednjo prireditev.



"Ponosni smo, da smo del lutkarske tradicije in da prenašamo to tradicijo tudi na mlade"
je zbrane na prireditvi nagovoril ajdovski župan Marjan Poljšak.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil raziskovalec Klemenčičevega dela in režiser Matjaž Loboda. Poudaril je, da je v starih pismih sicer zasledil, da naj bi se prva lutkovna predstava zgodila že dobrih deset let pred Klemenčičevo, vendar pa pomeni Štursko malo marionetno gledališče začetek slovenskega avtorskega lutkovnga gledališča.

"Veseli me, da mu je ta sredina, ki ji je tudi sam veliko dal, namenila toliko pozornosti in da njegovo delo ne bo ostalo pozabljeno,"
je dejal Loboda.

Na osnovni šoli Šturje že od leta 2007 raziskujejo delo in lutkarsko zapuščino Milana Klemenčiča. Svoja odkritja o lutkarju, ki je 15 let živel v Ajdovščini, so na šturski osnovni šoli strnili v zborniku "Spoštovano veliko in malo občinstvo" ter v pripravi tematske poti, ki vodi obiskovalce po kulturnih ustanovah v mestu.

Po besedah ravnateljice Ave Curk so se že v prejšnjem šolskem letu začeli pripravljati na obeležitev te visoke obletnice. Vsak razred je pripravil lutkovno predstavo, pripravili pa so tudi več razstav, od lutk do Klemenčičevih priredb dramskih besedil in ajdovskih Sokolov. Na današnjem dnevu odprtih vrat osnovne šole so zbrano predstavili številnim obiskovalcem, med katerimi je bila tudi 98-letna hčerka Milana Klemenčiča Mojca.

22. decembra 1910 je Milan Klemenčič v dnevni sobi na Slomškovi ulici 30 v Ajdovščini uprizoril prvo lutkovno predstavo za javnost - Mrtvec v rdečem plašču. Zato velja ta dan za rojstni dan slovenskega lutkovnega gledališča.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pred-100-leti-so-v-ajdov%C5%A1%C4%8Dini-zaigrali-prvo-slovensko-lutkovno-predstavo