Prihaja Ana Mraz

Avtor: Gledališče Ane Monro

Ana Mraz – ulično gledališče na mostu se bo tokrat predstavljalo na Mesarskem mostu v Ljubljani, od 26. do 30. decembra 2010, vsak dan od 19:00 do 21:00.


foto Bojan Okorn


Mestna občina Ljubljana skupaj s Turizmom Ljubljana skrbi za pester decembrski program v prestolnici, del katerega bo tudi letos Ana Mraz. V okviru Letnega kroga Gledališča Ane Monro (Ana Desetnica, Ana Plamenita, Ana Mraz in Prešerna Ana) je Ana Mraz usmerjena predvsem v kratke ulične točke oz. nastope in ne toliko v večje uličnogledališke predstave – razlog za to so seveda zimske razmere. Posebnost tega zimskega festivala je tudi izbor prizorišča – most. Prav mostovi so posebnost Ljubljane in kot prizorišče za ulično ustvarjanje zanimivi tudi v mednarodnem prostoru.

Dokaz za to je bila delavnica z naslovom MOST/POVEZAVA marca letos, ki jo je Gledališče Ane Monro organiziralo s popotno akademijo uličnega gledališča FAI AR' iz Marseilla. Delavnica je za študente te francoske akademije štela kot poseben modul v okviru njihovega izobraževanja. Tema je bila raziskovanje možnosti in omejitev, ki jih mostovi s svojo specifičnostjo kot prizorišče ponujajo uličnemu umetniku. In prav v času te delavnice se je čez Ljubljanico razprostrl nov Mesarski most. In naključje je hotelo, da je prav Mesarski most prizorišče letošnje Ane Mraz. Po dolgih letih bivanja na Čevljarskem mostu Gledališče Ane Monro torej nadaljuje tradicijo odpiranja in oživljanja novih prizorišč.

Posebej za to priložnost, torej otvoritev novega ljubljanskega uličnega prizorišča, bo v okviru Ane Mraz postavljena nova predstava slovensko-francoske skupine The Beast, ki jo vodi Dana Augustin, mlada umetnica, ki je po končani likovni akademiji kot edina Slovenka končala še francosko cirkuško akademijo CNAC v Chalon en Champagnu.

Skupina The Beast združuje živo glasbo, atraktivne točke v zraku in živo videoprojekcijo. Projekt z delovnim naslovom »Križišča« pa bo pripravljen posebej za Mesarski most in bo trajal okoli 20 minut. Poleti bo vključen tudi v večjo predstavo, ki bo obiskala večino ljubljanskih mostov in pripovedovala zgodbe, povezane z njimi. Ker je osnovna projektna zasnova živa tvorba, se bo v času Ane Mraz iz dneva v dan spreminjala in tako gledalce vabila k ponovnemu ogledu. Predstava bo vsak dan tudi začela dogajanje na letošnji Ani Mraz.

Ob skupini The Beast se bodo v okviru Ane Mraz na Mesarskem mostu predstavili tudi GAM-ovci s ponovitvijo predstave Zlati Osel, Štefka in Poldka bosta tradicionalno odšli na smučišče, Avstralec Gavin Hay bo atraktiven človek leopard, hrvaška zasedba Fire Garden se bo igrala z ognjem, Brazilka Perola Regina in Italjanka Urana Marchesini bosta poskrbeli za klovnade, Anja Pibernik, nekdanja šuglarka, bo odšla v leto 2012, Petra Marković se bo predstavla z Gospodično Petrovo, nova generacija šuglarjev pa bo na ogled postavila svoje dosedanje delo v izobraževalnem procesu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/prihaja-ana-mraz