Kacin z evropsko komisarko Vassiliou o tržaškem gledališču

Avtor: STA

Evropski poslanec Jelko Kacin se je danes z evropsko komisarko za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androullo Vassiliou pogovarjal o Slovenskem stalnem gledališču (SSG) v Trstu. Predlagal je vključitev Evropske komisije v morebitni projekt preoblikovanja in nadgradnje SSG v Evropski center manjšinskih gledališč.



Kacin
je komisarko seznanil z večletnimi problemi in tudi omejitvami v obsegu delovanja in finančnem poslovanju gledališča. Evropski center manjšinskih gledališč bi po njegovem predlogu povezoval manjšinska gledališča članic EU, kandidatk in potencialnih kandidat. Z organiziranjem letnih festivalov manjšinskih gledališč iz širše Evrope bi lahko razširili in izboljšali programsko in kadrovsko zaledje teh gledališč, so sporočili iz poslančeve pisarne.

Komisarka Vassiliou je Kacina pozvala, naj čim prej pripravi in predstavi celovit projekt, ki bi ga komisija preučila. Tak projekt bi Evropska komisija podprla in gledališče bi lažje ponovno zaživelo, je med drugim odgovorila komisarka. To ne bi bilo dobro le za Trst in slovensko manjšino, ampak bi bila to velika vzpodbuda in dodana vrednost za širšo Evropo, je menila.

Sogovornika sta se dotaknila tudi kandidature Beograda za Evropsko prestolnico kulture 2020. Komisarka je poslanca v vlogi poročevalca Evropskega parlamenta za Srbijo seznanila s trenutnimi omejitvami in zoženo pravno podlago, ki Beogradu še ne omogoča formalne kandidature za Evropsko prestolnico kulture, saj Srbija ni država članica EU.

Pravna podlaga za izbor prestolnice kulture je sicer trenutno v prvi fazi sprememb, zato sta se Kacin in komisarka pogovarjala tudi o možnostih za spremembo togih pravil, ki bi ponovno omogočila vključitev držav kandidatk in bodočih kandidatk v postopek izbora. Carigrad je na podlagi prej veljavnih pravil tako že lahko postal Evropska prestolnica kulture 2010, čeprav tudi Turčija še ni članica EU, še piše v sporočilu za javnost.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/kacin-z-evropsko-komisarko-vassiliou-o-tr%C5%BEa%C5%A1kem-gledali%C5%A1%C4%8Du