Ansambel za sodobni ples EnKnapGroup gostoval v Budimpešti

Avtor: Center kulture Španski borci

Mednarodni plesni ansambel EnKnapGroup je po nedavnem uspešnem gostovanju v Moskvi obiskal še Budimpešto. S predstavo 10 min južno je 5. decembra ob 20. uri nastopil v budimpeštanskem gledališču Mu Színház.



Predstava, ki v središče postavlja koncept časa ter njegovo fluidnost in neulovljivost v kontekstu geografskih in družbenih okvirov ter ideologij, je sestavljena iz petih koreografskih vinjet na temo časa avtorjev v mednarodni koprodukciji pod okriljem Zavoda EN-KNAP (László Hudi, Snježana Abramović-Milković, Edward Clug, Matjaž Farič in Iztok Kovač iz Hrvaške, Madžarske, Romunije in Slovenije).

Stalna plesna skupina EnKnapGroup je edini profesionalni ansambel za sodobni ples v Sloveniji z repertoarjem 20 uveljavljenih slovenskih in tujih avtorjev. Plesalci EnKnapGroup so: Evin Hadžialjević in Ana Štefanec (Slovenija), Gyula Cserepes in Tamás Tuza (Madžarska), Luke Dunne (Velika Britanija) in Lada Petrovski (Hrvaška). Skupino je leta 2007 ustanovil mednarodno uveljavljeni in priznani ustvarjalec Iztok Kovač. Gre za odločilni korak v razvoju slovenskega sodobnega plesa, saj se je zgodilo prvič, da je ansambel sodobnega plesa pri nas dobil stalne vadbene, uprizoritvene prostore in ostalo infrastrukturo, ki jo imajo primerljive skupine po svetu.

Gostovanje v Budimpešti je sledilu nedavnemu gostovanju v Moskvu ob obisku predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka v Ruski federaciji 17. novembra, kjer je sodobni ples prvič predstavljal slovensko umetnost na državniškem obisku na tako visoki ravni prav s pomočjo ansambla EnKnapGroup, ki se je ravno tako predstavil s projektom 10 minut.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ansambel-za-sodobni-ples-enknapgroup-gostoval-v-budimpe%C5%A1ti