Župančič in Vasja Predan

Avtor: Lena Gregorčič, SiGledal

DECEMBRSKI FOKUS – NAGRAJENCI 2010: Župančičeva nagrada za življenjsko delo je šla letos v roke Vasji Predanu.


 

Vasja Predan je gledališki kritik, teatrolog, urednik, pisatelj, predvsem pa Persona, ki je v preteklosti večkrat ozavestila in dvignila slovensko kulturno raven. Letos praznuje jubilejno 80. obletnico rojstva, prejel pa je tudi Župančičevo nagrado za življenjsko delo.

Predanov ustvarjalni opus je zelo bogat, širši javnosti je najbolj poznan kot gledališki kritik in urednik prelomnega štirinajstdnevnika Naši razgledi. Napisal je tudi veliko esejev o slovenski dramatiki in gledališču ter večkrat aktivno sodeloval na festivalu Borštnikovo srečanje; kot selektor ali član strokovne žirije ter žirije za podelitev Borštnikovega prstana.

Župančičevo nagrado od leta 2000 podeljuje Mestna občina Ljubljana umetniškim ustvarjalcem iz različnih panog (slikarstvo, glasba, gledališče, fotografija …).Letos je nagrada, kot že omenjeno, šla v roke Vasji Predanu.

Utemeljitev nagrade izpostavlja prav njegovo kritiško in publicistično udejstvovanje, predvsem pa Predana kot osebo, ki je svoj čas – in ta čas je še danes – »bdela nad slovenskim narodom«.


Povezava:


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zupancic-in-vasja-predan