In priznanje gre ... Gašperju Tiču

Avtor: Lena Gregorčič, SiGledal

DECEMBRSKI FOKUS – NAGRAJENCI 2010: Gašper Tič je prejel priznanje Združenja dramskih umetnikov za igralske dosežke v letu 2009. V vlogi Vasilija Ohlobistina je s specifično retoriko in gestiko impresivno uspel izraziti tragično v komičnem.


Gašper Tič (MGL) / foto Mimi Antolović

Lahko bi dejali, da je dom Gašperja Tiča v Mestnem gledališčem ljubljanskem, kjer je (s krajšo prekinitvijo) zaposlen vse od zaključka študija na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo leta 1997. V več kot desetletju ustvarjanja je kreiral več vidnih vlog in se kot režiser poizkusil tudi v Šentjakobskem gledališču, kjer je režiral dramo Bog avtorja Woodya Allena.

Njegov igralski opus dopolnjujejo tudi prejete nagrade. Ob zaključku študija je prejel študentsko Prešernovo nagrado, in sicer za vlogo Puntile v Brechtovi igri Gospod Puntila in njegov hlapec Matti ter hkrati za vlogo Pajota v Strniševih Ljudožercih.

Tičev repertoar prejetih nagrad je različen; od denimo Severjeve in Dnevnikove nagrade (in ostalih) do viktorja za posebne dosežke, ki ga je leta 2002 prejel za stvaritev za marsikoga nepozabnega lika Ane Lize v nedeljski oddaji Spet doma –  kjer sta ga ustvarjala skupaj z njegovo ženo Natašo Tič Ralijan.
 
Olja Muhina: Tanja-Tanja režija Matjaž Pograjc Mestno gledališče ljubljansko (MGL) / foto: Barbara Čeferin
Gašper Tič kot Vasilij Ohlobistin v predstavi Tanja-Tanja (režija: Matjaž Pograjc, MGL) / foto: Barbara Čeferin

Najbolj sveža izmed Tičevih nagrad je priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije za igralske dosežke v letu 2009, in sicer za vlogo Vasilija Ohlobistina v besedilu Tanja-Tanja Olje Muhine. V tej vlogi je, kot so zapisali v obrazložitvi, združil oz. izjemno interpretiral igralsko zelo zapleteno razumevanje tragičnega v komičnem.

 
Tičevo najnovejšo igralsko kreacijo pa lahko spremljamo v predstavi Mačka na vroči pločevinasti strehi v režiji Ivice Buljana in produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega.


Povezavi:

- Gašper Tič na Wikiju
- Gašper Tič na Repertoarju


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/in-priznanje-gre-gasperju-ticu