Prostorski koncept, ki (nam) je blizu

Avtor: Anita Volčanjšek, SiGledal

DECEMBRSKI FOKUS – NAGRAJENCI 2010: Tokrat v fokusu Borštnikov nagrajenec Dragutin Broz; Hrvat, ki je žirijo navdušil s scenografijo predstave Od blizu. Slovenskemu občinstvu se ni predstavil prvič; z režiserjem Mustafićem je gostoval že na Lentu in v Slovenskem stalnem gledališču Trst.


Od blizu / foto Damjan Švarc

Letošnja mariborska predstava Od blizu je na festivalu Borštnikovega srečanja požela največ nagrad strokovne režije. Eno izmed šestih – za celostni prostorski koncept – je prejel slovenskemu občinstvu manj poznani hrvaški scenograf, oblikovalec videov in animator risank Dragutin Broz. Diplomant zagrebške Akademije lepih umetnosti pa v Sloveniji ni deloval prvič. Poleg ustvarjanja gledaliških scenografij se lahko pohvali s številnimi deli znotraj televizijskih hiš. Tako je kot scenograf podpisan pod dokaj svežo četrtkovo oddajo Pogledi Slovenije, predvajano na naši nacionalki, kjer je na sporedu tudi Piramida, katere topološki osnovalec je, zadnje kandidatke za miss Slovenije pa so se v mariborski Drami sprehodile po dvorani po »njegovi zamisli«.

Na Hrvaškem je osnoval prostorske koncepte za razvedrilni oddaji Zvezde pojejo in Opatijska serenada. Broz je pogost sodelavec različnih zagrebških gledališč; kot scenograf in oblikovalec videov je gostoval v Zagrebškem narodnem gledališču Ivana pl. Zajca in Zagrebškem mladinskem gledališču. Najbolj odmevne in poznane – pri naših južnih sosedih – so scenografije muzikalov Lasje ter Jalta, Jalta in predstave Z ljubeznijo, Janis, vse nastale za Mestno gledališče Komedija. Predstavo o življenju Janis Joplin (prirejeno po knjižni predlogi pevkine sestre Laure Joplin) poznajo tudi slovenski gledalci, ki so obiskali letošnji Lent. Dino Mustafić, režiser predstave Od blizu ima stalne sodelavce, med katere se uvršča tudi Dragutin Broz. Skupaj so – v Narodnem gledališču Sarajevo – ustvarili komad Mortal combine (zgodbo o revščini, nasilju, fanatizmu in poljski tranziciji), letošnjega septembra igran v Slovenskem stalnem gledališču Trst.

 

Povezava:

Dragutin Broz v Repertoarju


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/prostorski-koncept-ki-nam-je-blizu