Jakob in mesto

Avtor: STA

Lutkovno gledališče Maribor bo v petek, 3. decembra, na Ta veseli dan kulture ob 17. uri premierno uprizorilo predstavo Jakob in mesto, ki govori o zgodovini Maribora in sožitju med človekom in živaljo. Predstavo po besedilu Katarine Klančnik Kocutar je režirala Tatjana Peršuh.


Jakob in mesto / foto Boštjan Lah

Kot je na včerajšnjii novinarski konferenci v Mariboru povedala Katarina Klančnik Kocutar, se je pri pripravljanju besedila za predstavo oprla na zgodovino Maribora in mestne legende. Pri tem se ni mogla izogniti zgodbi o čevljarčku, ki je mesto rešil pred Turki, uporabila pa je tudi goloba z mestnega grba.

Režiserka Tatjana Peršuh je postavila na oder že otvoritveno predstavo Šnik Šnak, s katero so odprli nove prostore lutkovnega gledališča v nekdanjem minoritskem samostanu na Lentu. Kot je dejala, je bila to dobra priložnost, da se spozna z novim odrom, hkrati pa tudi s samimi lutkami, saj izhaja iz dramskega gledališča.

"Izhodiščno fascinacijo" ji je ponudila razlika med lutkovnim in dramskim gledališčem. Medtem ko poskuša v dramskem gledališču igralec poosebiti lik, ki ga igra, je v lutkovni predstavi lik fizično ločen od igralca, je pojasnila.

To je bila nova izkušnja tudi za igralca Miho Bezeljaka, ki bo uprizoril Jakoba. "Mislim, da nam je uspelo doseči, da se igralec in lik na nekem nivoju spet združita," je menil. Doslej je delal v Drami SNG Maribor, kmalu pa bo tudi uradno postal del lutkarskega sveta. "Lutke so mi bliže. Ta igrivost, ekspresivnost glasu mi je zelo všeč," je dejal.

Prav igrivosti je v predstavi Jakob in mesto, ki je namenjena triletnim otrokom, zelo veliko. Poleg mestnih legend in odnosov med človekom in živaljo želi predstava otrokom prikazati tudi rojstvo in razvoj mesta. "Tudi mesto samo je dramska oseba," je povedala avtorica besedila.

Naslednjo premiero v Lutkovnem gledališču Maribor napovedujejo za marec prihodnje leto. Po besedah tiskovne predstavnice gledališča Mojce Planšak je občinstvo nove prostore v Minoritih zelo dobro sprejelo, saj so dvorane večinoma polno zasedene.
 

Igrajo:
Miha Bezeljak
Barbara Jamšek
Davorin Kramberger
Elena Volpi

Avtorica lutk: Darka Erdelji
Scenografi: Tatjana Peršuh, Darka Erdelji, David Orešič
Avtor svetlobne podobe: David Orešič
Avtor glasbe: Boštjan Narat
Lektorica: Metka Damjan
Mojster luči: Jason Smith
Mojster tona: Zoran Petrovič
Izdelovalci lutk: Darka Erdelji, Mateja Arhar, Neva Vrba, Mirko Černic
Izdelovalci scenskih elementov: Zoran Kramar, Branko Case

Povezave:

- Fotogalerija na SiGledal


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/jakob-in-mesto