Na slavnostni seji Sveta SNG Maribor podelili priznanja

Avtor: STA

V Kazinski dvorani SNG Maribor je bila v petek, 26. novembra slavnostna seja Sveta Slovenskega narodnega gledališča Maribor, na kateri so podelili priznanja.


foto STA

Priznanje za nadpovprečen prispevek k uveljavitvi Slovenskega narodnega gledališča Maribor so prejeli dramska igralka Nataša Matjašec Rošker za vlogo v predstavi Od blizu, operna pevka Petya Ivanova za vlogo v Traviati, ženski baletni ansambel za Bajadero, odrska mojstra Jože Šnuderl in Ivan Krel za dolgoletno delo v gledališki tehniki ter tajnica direktorja Andreja Hictaler kot predstavnica uprave gledališča.

Priznanje za izredni prispevek ob ureditvi statusa festivala Borštnikovo srečanje pa so si prislužili ministrica za kulturo Majda Širca, ki se nocojšnje prireditve sicer ni udeležila, ter mariborski župan Franc Kangler, direktor SNG Maribor Danilo Rošker, pisatelj Tone Partljič, Biserka Močnik in Mojca Jan Zoran z Ministrstva za kulturo, umetniška vodja Borštnikovega srečanja Alja Predan, izvršna producentka festivala Lidija Koren in direktor občinskega urada za kulturo Aleš Novak.

Čeprav Maribor gosti Borštnikovo srečanje že od leta 1966, so šele letos uredili njegov pravni status. S tem je festival postal ena od organizacijskih enot SNG Maribor z urejenim sofinanciranjem s strani države in občine, poslovnim vodstvom ter avtonomnim umetniškim vodenjem.

Po besedah predsednika sveta SNG Maribor Rudolfa Mogeta se želijo s priznanji, ki jih podeljujejo že dvanajst let, zahvaliti ljudem, ki so najbolj prispevali k uspešnosti gledališča. "Ker so bili uspehi res izvrstni, je svet za leto 2009 pohvalil celoten kolektiv, tem, ki so izstopali, pa smo se posebej zahvalili še z dodelitvijo priznanja," je povedal.

Nataša Matjašec Rošker je pojasnila, da ima priznanje zanjo velik pomen, saj je prišlo "iz hiše" oziroma s strani ljudi, ki nadzirajo njihovo delo. "To pomeni, da je njihov pogled usmerjen na nas, da nas ne obravnavajo kot neko maso, ampak da sledijo temu, kaj se dela in kako se dela," je dejala.

Hkrati to nagrada s seboj prinese tudi določeno odgovornost. "To pomeni, da ti ljudje skrbijo in nadzirajo, da so nekateri standardi in kriteriji, po katerih SNG Maribor mora ali naj bi delovalo," je menila igralka, ki je za svoje delo prejela že vrsto nagrad, nazadnje nagrado za najboljšo žensko vlogo na mednarodnem festivalu malih odrov na Reki ter glavno igralsko nagrado na festivalu Zlati lev v Umagu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-slavnostni-seji-sveta-sng-maribor-podelili-priznanja