Ultimativna tragedija

Avtor: Zavod Bufeto in SMG

V ponedeljek, 29. novembra 2010, bo ob 19.30 uri, v spodnji dvorani Slovenskega mladinskega gledališča na sporedu premiera mednarodne klovnsko-gledališke predstave Ultimativna tragedija (Shakespeare), v režiji Ravila Sultanova, ki je nastala v koprodukciji Zavoda Bufeto in Slovenskega mladinskega gledališča.


Ultimativna tragedija / foto Kaja Zmajevska

Zavod Bufeto -  zavod za razvoj cirkuško-gledaliških umetnosti, edina profesionalna institucija, ki goji in razvija klovnsko gledališče v Sloveniji, s tokratnim projektom ne le nadaljuje pot svoje specifične gledališke usmerjenosti, pač pa je naredila še korak naprej k popularizaciji te vrste uprizoritvene umetnosti pri nas.     

Mednarodni projekt, ki je v svojem delovnem procesu potekal v obliki večfaznega eksperimentalnega umetniškega laboratorija,  je nastal v želji po skupnem umetniškem sodelovanju s tujimi profesionalnimi kolegi, z namenom izmenjave izkušenj in ustvarjanja novih gledaliških poetik, zato je Zavod Bufeto k sodelovanju  povabil vrhunske mednarodne umetnike Janga Edwardsa (ZDA), Alekseja Mironova (Rusija), Jean-Paula Leduna (Francija), ki so poleg skupnega umetniškega ustvarjanja v laboratoriju na delavnicah izobraževali tudi domače profesionalne in ljubiteljske igralce.           

Klovn kot otrok, kot arhaična kultura je čist in svoboden in kot tak je morda zadnji nosilec temeljnega sporočila, ki ga je že davno, ko je bil še dvorni norček, imel dolžnost povedati z vsemi izraznimi sredstvi, pri čemer pa beseda ni bila na prvem mestu, saj je misel, izrečena z besedami, že njena interpretacija.

V končni fazi eksperimentalnega laboratorija je tako nastala klovnska predstava, ki se z vso 'neresnostjo' najresneje loteva reševanja večnih shakespearovskih vprašanj; … biti ali ne biti? … ljubiti ali ne ljubiti? … deliti ali ne deliti? … ubiti ali ne ubiti? … seveda pa je dodala še kakšno!!!

Ultimativna tragedija / foto Kaja Zmajevska

Ponovitev predstave bo v torek, 30. novembra 2010, ob 19.30 uri, v spodnji dvorani Slovenskega mladinskega gledališča.

Režiser: Ravil Sultanov
Igrajo: Aleksej Mironov, Jean-Paul Ledun, Ravil Sultanov, Urška Mlakar, Ana Lavrinc, Adriana Josipović, Natalija Sultanova, Simona Šavor, Urška Ličef, Anja Pibernik, Grega Močivnik                
Režiserjeva desna in leva roka: Natalija Sultanova, Brigita Dane
Svetovanje: Jango Edwards
Scenograf: Ravil Sultanov
Kostumografinja in oblikovalka vizualne podobe: Katarina Zalar
Avtor glasbe: Davor Herceg
Dramaturg: Jan Zakonjšek
Oblikovalec luči: Davor Balent    


 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ultimativna-tragedija