Hanna Preuss na gostovanju v Kjotu

Avtor: Hanna's Atelier

Septembra lani bila je v produkciji Hanna's atelje sonoričnih umetnosti in Cankarjevega doma (koprodukcija: Festival Ex Ponto, Ljubljana / Teatro Miela, Trst / Unikum, Celovec / Production Network for Electronic Art, Oslo) premierno uprizorjena sonorična predstava umetnice Hanne Preuss Sence.Misli.Risbe.Takt (S.M.R.T). Po uspešnih ponovitvah v Ljubljani in predvsem na gostovanju v Trstu se ekipa projekta 29. novembra odpravlja na daljno Japonsko.


Sence.Misli.Risbe.Takt / foto Nada Žgank

3. in 4. decembra 2010 bo predstava S.M.R.T. namreč na posebno povabilo tamkajšnjega gledališča Gekken uprizorjena v kulturnem centru v Kjotu. Ob treh ponovitvah predstave pa bo Hanna Preuss s svojo ekipo pripravila tudi delavnico sonoričnega gledališča za mlade japonske umetnike. Daljni Vzhod, znan po inovativnem a samozadostnem in zaprtem umetniškem duhu, je sonorično gledališče, katerega temelje v Sloveniji in po svetu postavlja Preussova, kot kaže vzel za svojega. To bo namreč že njeno drugo gostovanje v Kjotu.

Maja 2009 je namreč Hanna Preuss gostovala v Kjotu skupaj z Ireno Tomažin, specialistko za gib in glas ter producentko pri zavodu Maska Tino Dobnik. Ekipa je v Kjoto odšla z namenom raziskovanja, tam ob vodenju delavnic postavila tudi predstavo PTIH!, ki je bila nato umeščena tudi v festival scenskih miniaturk, ki poteka pod okriljem gledališča Gekken. Tam pa prejela celo prvo nagrado s strani občinstva. Ob predstavitvi v Kjotu je na povabilo gledališča Raft ekipa gostovala tudi v Tokiu.

S.M.R.T. / foto Nataša Burger

Prihajajoče ponovno gostovanje Preussove v Kjotu bo spremljala tudi slovenska veleposlanica ga. Helena Drnovšek Zorko, ki bo posebej za predstavo pripotovala iz Tokia. Gostovanje na Japonskem pa bo skupaj s prihodom gledališča Gekken aprila 2011 v Slovenijo zapisano tudi na filmski trak. V sodelovanju z RTV Slovenija bo namreč nastal dokumentarni film / eksperimentalni umetniški projekt NOH-SONO, ki bo govoril o srečanju dveh filozofskih konceptov, sonoričnega gledališča in japonskega tradicionalnega gledališča »no«


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/hanna-preuss-na-gostovanju-v-kjotu